Пионери в битката с бедността получиха Нобел за икономика

Пионери в битката с бедността получиха Нобел за икономика

Икономистите Абиджит Банержи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър бяха отличени с тазгодишната Нобелова награда за икономика, заради експерименталния им подход към намаляване на глобалната бедност, съобщиха от Кралската шведска академия в понеделник.

Тримата си поделят по една трета от наградата в размер на 9 млн. шведски крони, която специално в тази категория се връчва от Кралската шведска банка.

Индиецът Банержи и Дюфло,която е от френско-американски произход, са двойка не само в научната работа, но и в живота. Дюфло става едва втората жена, която получава Нобелова награда за икономика.

"Само за две десетилетия новаторският им базиран на експерименти подход е променил икономиката на развитието, която сега е процъфтяващо поле за изследвания", мотивират се от Нобеловия комитет.

"Тазгодишните лауреати са създали нов подход към събирането на надеждна информация за най-добрите практики за борба с глобалната бедност. Те разделят този проблем на по-малки, по-лесно решими въпроси - например какви интервенции биха били най-ефективни, за да се подобри детското здраве. Те показват как на тези малки въпроси се отговаря много по-внимателно и ефектът като цяло е по-добър", посочват от академията.

Макар че е постигнато много за намаляване на бедността в света, все още 700 млн. души получават изключително ниски приходи. Всяка година 5 млн. деца умират, преди да навършат 5 години, често от болести, които биха могли да бъдат предотвратени или излекувани по евтин или простичък начин. Половината от децата по свето все още напускат училище без базови знания.

През 1990-те години Майкъл Креймър и неговите колеги показват колко силен е подходът за разделяне на проблема и търсене на решения на малките му части, използвайки го експериментално в Кения за подобряване на резултатите в училище.

Банержи и Дюфло, често заедно с Кремер, скоро представят подобни изследвания от работата си в други държави. Сега техният изследователски метод напълно доминира развиващите се икономики.

Откритията на тримата лауреати и на изследователите, последвали стъпките им, имат драматичен принос за подобряване на способността за борба с бедността. От Нобеловият комитет посочват, че като директен резултат от проучванията на тримата икономисти над 5 млн. деца в Индия вече се възползват от ефективни програми в училище, а в редица страни е започнало силно субсидиране на здравната превенция, които имат много силен успех в битката с бедността, а също така и богат потенциал за по-нататъшно подобряване на живота на бедните хора в света.

58-годишният Банержи и 47-годишната Дюфло работят в Масачузетския технологичен институт в САЩ, а 55-годишният Майкъл Креймър - в Харвард.

Нобеловата награда за икономика е основана по-късно от останалите Нобелови награди - през 1969 г. Фондът за нея е създаден с дарение, което банката отпуска на Нобеловия комитет по случай 300-та си годишнина.

Споделяне

Още от Общество