Пионери в комуникациите получават Нобеловата награда за физика

Пионери в комуникациите получават Нобеловата награда за физика

Трима учени получиха Нобелова награда за физика заради заслуги за прокарването на пътя към съвременната интернет епоха, съобщиха световните агенции във вторник.

Наградата за 2009 година се присъжда на Чарлз Као, роден в Шанхай, но с американско и британско гражданство, на канадо-американеца Уилард Бойл и на Джордж Смит (САЩ).

Чарлз Као получава наградата за пробив във фибро оптиката във връзка с пренасянето на светлина на голямо разстояние по оптични стъклени влакна

Уилард Бойл и Джордж Смит са заслужили отличието заради изобретяването на първата успешна технология за изображения, използваща цифров сензор.

"Нобеловата награда по физика тази година се присъжда за две научни постижения, които помогнаха да се оформят основите на съвременните интернет общества. Те са изобретили много практични иновации за всекидневния живот и осигурили инструменти за научни изследвания", обяви Нобеловият комитет в Стокхолм.

Откритието на Као от 1966 година е в основата на производството на първите свръхчисти влакна, чрез които могат да се предават текст, музика, образи и видео, за по-малко от секунда.

Откритието на Бойл и Смит пък е от 1969 година. Изобретяването на CCD- сензорите е революция във фотографията, основа на почти всички дигитални апарати.

Наградата е на стойност 10 милиона шведски крони или 1.4 милиона щатски долара.

Първата Нобелова награда за физика е връчена на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Сред по-известните учени Нобелови лауреати за физика са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/ и други.

Миналата година отличието бе присъдено на американеца Йоичиро Намбу за откриването на механизма на спонтанно нарушената симетрия в субатомната физика и на японците Макото Кобаяши и Тошихиде Маскава за откриването на произхода на нарушената симетрия, която предсказва съществуването на най-малко три семейства кварки в природата.

Споделяне

Още от