Пиратите искат откуп за американския капитан, взет за заложник

Сомалийските пирати искат откуп за освобождаването на американския капитан на контейнеровоза "Мерск Алабама", когото държат за заложник на спасителна лодка. Това заявил пред Франс прес в петък Абди Гарад, един от главатарите на пиратската група, която нападна кораба в Индийския океан в сряда.

Четиримата пирати в лодката са започнали преки преговори с офицерите от военния кораб на САЩ "Бейнбридж", който се намира наблизо.

Същевременно американски медии съобщиха, че капитанът Ричард Филипс се опитал да избяга, но бил заловен от пиратите. Според Си Ен Ен, която цитира американски официален представител, тази нощ капитанът скочил във водата и се опитал да доплува до Бейнбридж", но пиратите го застигнали и върнали на лодката. Заложникът бил жив и здрав, и не бил ранен, според същия източник.

"Мерск Алабама" с 20 американци на борда беше нападнат в сряда сутринта от пирати, но екипажът му успя да си върне контрола на кораба привечер. Пиратите напуснаха танкера със спасителна лодка, но взеха за заложник капитана.

Споделяне

Още от Свят