Пиратите освободиха един от трите кораба с български моряци

Пиратите освободиха един от трите кораба с български моряци

Сомалийските пирати са освободили британския химически танкер "Сейнт Джеймс Парк”, който беше отвлечен на 28 декември 2009 г. с 26 души на борда, между които и петима българи, съобщиха в петък от военноморските сили на ЕС в района (НАВФОР). Говорителят на НАВФОР Джон Харбър съобщи, че откуп в неуточнен размер е бил спуснат на кораба от въздуха на 13 май.

В момента корабът плавал към по-безопасни води, като от НАВФОР следят движението му. Всички моряци са здрави. Екипажът на кораба е от петима българи, трима филипинци, трима руснаци, двама румънци, двама украинци, шестима индийци, трима турци, грузинец и поляк.

Новината бе съобщена най-напред рано сутринта в петък от руски електронни издания. Малко по-късно тя бе потвърдена от мисията на ЕС в района, но не и от българските власти.

Имаме потвърждение от военноморската мисия на Европейския  съюз "Аталанта", че е бил платен откупът на кораба "Сейнт  Джеймс парк", но все още нямаме потвърждение за движението му, каза говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева. Очакваме да дадем повече информация, когато корабът напусне зоната от 600 мили, за да го обявим за освободен, посочи тя.

Малко след 8 часа сутринта обаче лично премиерът Бойко Борисов без да уточнява детайли демонстрира лична информираност по темата, като даде да се разбере, че и българската държава има принос за освобождаването на моряците.

"Мога да потвърдя, че след... от вчера до късно през нощта нашето разузнаване, нашите служби за сигурност заедно с доста партньори в света, направиха всичко необходимо и... български моряци, първите отвлечени, са на свобода. Така че на техните семейства и близки да им кажем да си отдъхнат. Продължаваме работата по следващите", каза премиерът пред националната телевизия.

Сомалийски пирати похитиха химическия танкер "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг от Испания за Тайланд. Корабът превозва 13 тона химически вещества, използвани в производството на пластмаси. Български моряци на борда му са наети от варненската фирма "Зодиак морски агенции-Варна" ООД. Мъжете са на възраст между 34 и 46 години. Четирима от тях са от Варна, а един - от Русе.

В момента има още два кораба с български моряци, отвлечени от сомалийски пирати. На борда на автовоза "Ейшън глори" има осем българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Ирански медии твърдят, че той е превозвал военна техника за Саудитска Арабия. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите.

Българският танкер "Панега" с 15-членен български екипаж на борда беше отвлечен във вторник от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът Румян Попов е от Балчик. "Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби.

Споделяне

Още по темата

Още от България