Пиратите освободиха украински кораб, натоварен с танкове

Сомалийските пирати освободиха украински кораб, натоварен с оръжие, след като получиха откуп от 3.2 млн. долара, съобщиха световните агенции в четвъртък.

Пиратите отвлякоха кораба през септември миналата година и поискаха откуп от 20 млн. долара, за да го освободят. Товарният кораб превозва 33 танка Т-72,

гранатомети, зенитни установки и боеприпаси, за които се твърди, че са продадени от Украйна на Кения. Екипажът на "Фаина" се състои от 17 украинци, руснак и

латвиец. Капитанът Владимир Колобков почина малко след превземането на кораба.

Екипажът на кораба бе освободен невредим.

Кения обяви, че доставката на оръжието е за нея, но според други информации то е било предназначено за Южен Судан, където се води гражданска война. В момента корабът е охраняван от военноморските сили на САЩ и се готви да навлезе в кенийското пристанище Момбаса, където на моряците ще бъде оказана помощ, ако се нуждаят от нея.

Миналата година пиратите отвлякоха десетки кораби, пътуващи по едно от най-натоварените морски трасета около бреговете на Сомалия. През ноември плениха и саудитски супертанкер, превозващ суров петрол за 100 милиона долара. По-късно след платен откуп корабът бе освободен.

В района започна първата военноморска мисия на ЕС. Патрулиращи кораби бяха изпратени и от редица други страни. Така отвличанията намаляха, без да са секнали.

Споделяне

Още от Свят