Пиратски партии и в Чехия и Словакия

Словашки и чешки поддръжници на безплатното сваляне на от Интернет обмислят създаване на пиратски партии като тази в Швеция, която успя да вкара един депутат в Европейския парламент, съобщи ДПА.

"След успеха на Шведската пиратска партия на европейските избори и като видяхме, че и чехите правят нещо подобно взехме това решение", съобщи един от съоснователите на подготвяната Словашка пиратска партия, пожелал анонимност.

Според източника партията се създава от петима бизнесмени от централния словашки град Брезно, които получили подкрепа за намеренията си от Шведската пиратска партия.

Петимата представили анонимно плана си във Фейсбук и до момента страницата им е привлякла 700 членове, отбелязва БТА. Те възнамеряват да представят ръководството и програмата на партията на 19 юни и да се явят на парламентарните избори през 2010 г. Очаква се сайтът им да е готов до понеделник.

В Чехия поддръжниците на свалянето на развлекателни продукти от интернет решиха да основат партия през април, след като шведски съд осъди на една година затвор четирима от основателите на торент тракeра Pirate Bay за нарушаване на авторското право.

Чешката пиратска партия подаде молба за регистриране през май и възнамерява да се яви на предсрочните парламентарни избори в средата на октомври.

Споделяне

Още от Свят