Пирински отхвърли обвиненията на Цецка Цачева

Пирински отхвърли обвиненията на Цецка Цачева

Бившият председател на Народното събрание Георги Пирински отхвърли обвиненията на наследничката му Цецка Цачева с основен мотив, че трябва да се изчакат резултатите от проверките на компетентните органи.

"Всякакви внушения и съждения за безстопанственост и безконтролно разходване на средства в НС са неистина", посочи Пирински на изрично свикана пресконференция в сряда.

Само ден по-рано Цачева изнесе информация за закупени два асансьора на тройна цена (300 000 вместо 90 хил. лв.), ремонт на депутатски апартаменти за 800 000 лева и куп "странности" в организацията на парламентарната администрация.

Според Пирински двата асансьор за сградата на НС на ул. "Ал. Батенберг" са закупени с подписите на редица специалисти, а и не е много ясно кой точно е казал, че реалната им цена е 90 000 лева.

Казусът с ремонта на депутатските жилища също подлежал на проверка и не можело да се казва априори, че 800 000 лева е висока сума. На обвинението, че поръчката за ремонт на депутатските жилища е била специална, за да се запазят в тайна условията по договора, Пирински заяви, че това е направено по препоръка на ДАНС. Агенцията излязла с писмено становище, че фирмите, които щели да се заемат с освежаването на депутатските жилища, следвало да бъдат внимателно преценени.

Пирински не вижда проблем и в настаняването на бивши депутати във ведомствени жилища седмица преди изборите, тъй като били избрани за членове на държавни регулатори. Освен това подобни случаи имало в практиката и на предишни парламенти.

Пирински отчете още, че бюджетът на НС е бил съставен и управляван максимално икономично, като за първото тримесечие на годината са били изразходвани 15.5 % от годишния лимит. Освен това през юни НС е върнал на държавния бюджет 10 млн. лева от съкращаване на текущи и капиталови разходи.

Във връзка с обвинението на Цачева, че заради удължените през юни договори на експертите към постоянните парламентарни комисии с два месеца, е затруднена работата на администрацията, Пирински разясни, че това било, за да се създаде приемственост.

Проблемът с насъбралата се неизползвана платена отпуск на служители на НС пък Пирински препрати към административните ръководители. Според новото парламентарно ръководство работещите в администрацията на НС 585 души,са натрупали за четири години общо 38 000 дни неизползван платен годишен отпуск.

Пирински отчете по темата обаче, че когато му е бил искан отпуск, винаги е давал.

Той коментира, че тенденцията на "сензационни" разкрития на новите управляващи е опасна и посъветва премиера Бойко Борисов, който задавал тона, да е внимателен и прецизен в изказа си.

Според Пирински министърът на земеделието Мирослав Найденов вече се е извинил в телефонен разговор на бившия зам.-министър Светла Бъчварова, че името ѝ е било намесено в далавера с разпродажбата на селскостопанските техникуми. По-късно обаче Найденов съобщи, че действително е разговарял с Бърчварова, но не се е извинявал, тъй като не е обвинявал персонално бившия зам.-министър за изнесените в медиите злоупотреби.

Пирински декларира пълна подкрепа на БСП към кадрите ѝ, сдобили се с несправедливи обвинения. В същото време обаче над виновните нямало да бъде разпъван чадър.

Споделяне

Още от България