Пирински: Паметникът на Альоша е символ на тържеството над мракобесието

Паметникът на съветския воин Альоша е символ на тържеството на човешкото над мракобесието. Това заяви в петък вечерта в Пловдив председателят на Народното събрание Георги Пирински, който бе гост на тържествата по случай 50-годишнината от създаването на паметника на Альоша, който се издига на хълма Бунарджика в Пловдив.

Това бе кулминацията на тържествата за паметника, планирани от неправителствени организации и подкрепени от изпълнителната власт и пловдивските общинари.

Гости на тържеството в петък бяха още министърът на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров, посланикът на Русия в България Анатолий Потапов, новоизбраният кмет на Пловдив Славчо Атанасов, стотици граждани на България и Русия.

В тържеството са участвали детски певчески състави, които са изпълнили песни в памет на героите от Втората световна война.

Сред пловдивската общественост преди години се водеше полемика за бъдещето на паметниците от тоталитарно време, като кметът от края на деветдесетте години Спас Гърневски се опита неуспешно да прокара идеята за махането му.

По повод на тържествата за 50-годишнината единствена ДСБ в Пловдив излезе с декларация, като в нея подчерта, че по-голяма почит заслужават хилядите репресирани и избити при комунизма граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?