Пирински скри вътрешния министър от гневни депутати

Пирински скри вътрешния министър от гневни депутати

Гаф на председателя на Народното събрание Георги Пирински (БСП), закани на опозицията за вот на недоверие към кабинета и скандирания на “Атака” за оставка на вътрешния министър Румен Петков, белязаха работата на парламента в петък. От сутринта парламентът бе обсаден от гневни таксиметрови шофьори, които протестираха срещу убийството на колегата си Емил Емилов. Огромен брой полицаи и жандармеристи зорко охраняваха парламентарната сграда.

Заседанието на НС бе прекъснато малко след началото му в 9 ч. по искане на лидера на ДСБ Иван Костов, който настоя депутатите да изслушат незабавно министрите на вътрешните работи и на транспорта Румен Петков и Петър Мутафчиев, както и премиерът Сергей Станишев да излезе при протестиращите. Последното нямаше как да се случи, защото Станишев бе в Лондон.

В ранния следобед Румен Петков излезе от срещата си в МС с протестиращите и дойде в парламента, където протоколно уведоми депутатите за исканията на таксиметровите шофьори.

“Те настояха да се хвърлят всички сили и средства за разкриване на тежкото престъпление, за справка за извършените престъпления срещу таксиметрови шофьори”, обясни Петков. Той допълни, че шофьорите са настояли за промяна на законодателството с цел да се подобри безопасността на водачите, в малките часове на деня да се усили охраната на стоянките на такситата, отпадането на корпоративния данък и възстановяването на патентния, в колите да бъде сложена преграда между шофьора и пътника, оборудването на жълтите автомобили с паник бутон и пр.

Веднага след като Петков приключи изказването си, шефът на НС Георги Пирински попита дали има желаещи да се изкажат и въпреки, че Иван Костов (ДСБ), Ангел Найденов (БСП) и други депутати вдигаха ръка, парламентарният шеф побърза да закрие заседанието. Това “възпламени” опозицията, като пръв в кулоарите се разкрещя лидерът на “Атака” Волен Сидеров с искания за оставката на Румен Петков.

Сидеров попита какво става с другите убийства – на таксиметровия шофьор в Сливен Живко Проданов, на сестрите Белнейски в Пазарджик.

“Всички тия убийства са неразкрити поради некадърността на това управление на МВР, този човек просто трябва да си подаде оставката и да освободи обществото от своето присъствие. Вместо това ни говори тук за стоянки и какви ли не други общински въпроси”, обясни екзалтирано лидерът на “Атака”.

“Пирински наруши всички правила, като не ми даде думата за въпроси”, допълни той. Повтори, че управляващите са абсолютно некадърни и не могат да се справят с престъпността”, че “ръководството на МВР е свързано с подземния свят”, а шефът на политическия кабинет на Петков е “ свързан с турския мафиот хазартния бос Суди Озкан”.

Той обясни, че са започнали преговори с ОДС, за да обсъдят внасянето на общ вот на недоверие.

“Правилникът на НС и конституцията на практика се прилагат по социалистическа целесъобразност”, възмути се и Яне Янев от поведението на Пирински.

Според него имало сценарий за печелене на време, за да може в МС да се успокоят една част от протестиращите и да се уталожат страстите на жълтите павета.

Иван Сотиров (ОДС) коментира, че Пирински е поставил в унизително положение парламента, за да скрие безсилието на вътрешния министър и правителството да се справи с възникналата ситуация. “Седем часа българският парламент беше разиграван и поставен в унизителна ситуация”, каза Сотиров.

Според него министър Петков е абсолютно неподготвен и не може да се справи с работата, която му е възложена.

Докато опозицията се възмущаваше,   Румен Петков напусна парламента, сподирян от виковете на Волен Сидеров “оставка”, “недей бяга”, “не се крий”, “защо бягаш, алкохолик”.

Костов: Петков се изказа като таксиметров синдикален лидер

С уговорката, че партията му няма да спекулира с това, което става, лидерът на ДСБ Иван Костов изрази крайното си недоумение от изложението на министър Петков. “Той говореше като таксиметров синдикален лидер”, обяви Костов. По думите му цял ден НС е блокирано и не може да работи. “Има ли в България министър-председател, информиран ли е той, тъй като носи лична отговорност за сигурността и вътрешния ред на страната?”, попита лидерът на ДСБ.

“Неговата конкретна специалност като министър е борбата с криминалната престъпност, а Петков говори като премиер в сянка”, обяви Костов. Според него МВР-шефът е трябвало да каже ясно ангажира ли се да бъде разкрит убиеца на таксиметровия шофьор. “Чуваме в НС само общи приказки, не чухме обещанието “този път ще го заловя този”, обясни Костов, който бе в аналогична ситуация преди 6 години, когато таксиметрови шофьори блокираха парламента заради убийството на дете на техен колега.

Левицата:  Действията на кабинета са адекватни

Действията на изпълнителната власт са адекватни, логични и в рамките на закона, обяви говорителят на БСП Ангел Найденов. Според него министрите,   са проявили готовност, отзивчивост и експедитивност.

“Това може да бъде казано и по отношение действията на НС. Действия, които са напълно обосновани, предвид емоционалната и напрегната обстановка”, посочи още зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България.

С оглед на напрегната обстановка са “напълно неуместни и спекулациите, и риториката, ориентирани към ескалация на напрежението, преследвайки теснопартийни интереси на една или друга политическа формация", каза Найденов.

Левицата призова да се оставят настрана “теснопартийните интереси, площадната риторика и словесните димки”.

Найденов от името на ПГ на Коалиция за България изказва съболезнования и съпричастността си към мъката на семейството и приятелите на убития Емил Емилов. "Днес много от говорещите в парламента и извън парламента забравиха, че всъщност това е драмата на днешния ден - повод и за протеста, и за срещите, и за изслушванията в Народното събрание", посочи депутатът.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?