Пирински упрекна медиите в дребнотемие

Пирински упрекна медиите в дребнотемие

Председателят на Народното събрание Георги Пирински упрекна медиите, че се занимават с дребни проблеми и въпроси. Повод за това стана питане от журналистите колко от народните представители в момента ползват отпуск, след като в четвъртък парламентът единодушно отмени записаната в правилника на Народното събрание традиционна лятна почивка от 1 до 31 август.

Пирински обясни, че медиите ще изпълняват най-добре дълга си към гражданите, ако усетят вярната пропорция между важни и маловажни въпроси. Без да отговори колко депутати са излезли във ваканция, Пирински уточни, че всеки народен представител по преценка на парламентарната си група има право да взема неплатен отпуск, извън редовния отпуск на Народното събрание.

Според него в момента пленарната зала е полупразна, защото много депутати са в командировка или в неплатен отпуск, но с разрешение на ръководството на парламентарните групи.

След президента Първанов и премиера Станишев, Пирински е поредният шеф на държавна институция, който през последните седмици изразява открито недоволство от работата на медиите.

В изказването преди да бъде гласуван отказа от редовната лятна ваканция, председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков обясни, че Народното събрание вече 2 години е без ваканция и че по време на заседанието на Председателския съвет по-рано същия ден е станало ясно, че пред депутатите се очертава натоварен график във връзка с членството в ЕС.

“Ако добре свършим работата си, в началото на септември можем да намерим приемливо решение за почивка със съгласието на всички парламентарни групи”, обясни Михаил Миков.

В сряда Народното събрание отхвърли предложение парламентът да си гласува няколко допълнителни дни около националния празник 6 септември.

Най-вероятно обаче през септември депутатите вече ще са заети с предизборна кампания за президентските избори, макар че официално тя трябва да бъде открита към края на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България