Според разкрития на здравния министър Десислава Атанасова

“Пирогов“ давал директни договори на свързани фирми

“Пирогов“ давал директни договори на свързани фирми

Здравният министър Десислава Атанасова обяви в четвъртък, че са открити финансови нарушения в “Пирогов“ и изнесе данни за сключени граждански договори, които по нейна лична преценка са за прекалено високи суми.

Атанасова обяви пред бТВ, че администрацията на болницата е заобикаляла Закона за обществените поръчки като е разбивала поръчки с един предмет на няколко по-малки и по този начин не е обявяван конкурс, а директно са канени фирми.

 

По думите ѝ в един от случаите е бил избран изпълнител, който изобщо не е бил поканен да даде оферта. При директните покани към фирми е открита закономерност, че макар и да са различни дружества, имат общи съдружници, т.е. са фирми на свързани лица.

 

Атанасова съобщи, че нарушения са открити и при даренията като в част от документите липсвал подпис на дарителя. При едно от даренията пък в деня, в който то е била прието, е било бракувано от комисия.

 

Атанасова съобщи още, че за две години в болницата са сключени граждански договори за около 1.9 млн. лева, което според нея е твърде висока сума. “Например има договор за опис и подредба на книги и консултиране избора на литература от пациента, който е на стойност 5400 лева“, заяви Атанасова.

 

Тя обаче не уточни за какъв период от време е този договор, за да стане ясно каква е била месечната заплата на човека, занимаващ се с библиотекарска дейност в болницата. Ако договорът е за година, то тогава месечната заплата би била 450 лева. “Доставяне на книги до болнични стаи вече е друга дейност. За нея също има сключен граждански договор“, обясни Атанасова.

 

Тя съобщи още, че за почистване на снега болницата е сключила договор на стойност 7000 лева. По думите ѝ тази сума се дава за три месеца от годината, но отново не е ясно дали тя е за всички месеци, в които вали сняг, за каква площ, заплатите на колко хора покрива и включва ли ползването на техника.

 

Атанасова намира за неправилно и сключването на договор за анализ за недопускане на загуби от здравно неосигурени лица, който е за 25 000 лева годишно и договор за анализ на потреблението на ток. Според нея това трябва да се прави от администрацията на болницата. Сред откритите в болницата документи е и такъв за изработка на дизайнерски мебели, за който Атанасова не знае дали е изпълнен.

 

“Аз съм принципал на тази болница и като министър на здравеопазването се ужасявам, че такива неща се случват в момента”, каза министър Атанасова.

 

Окончателните резултати от проверката обаче щели да са готови през следващата седмица и тогава здравното министерство щяло да ги оповести детайлно.

 

При направената от НЗОК проверка в “Пирогов“ не бяха открити сериозни нарушения в медицинските дейности.

 

Атанасова съобщи, че ще даде откритите нарушения на държавната финансова инспекция и НАП, а ако до края на проверката се открият и сериозни данни за закононарушения - и на прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България