Бунтът срещу директора на НЗОК се разраства

“Пирогов“ е в невъзможност да приема нормално пациенти

“Въпрос на дни е избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди“

“Пирогов“ е в невъзможност да приема нормално пациенти

Към призивите за оставка на директора на здравата каса Пламен Цеков се присъедини и институтът за спешна помощ “Пирогов“, откъдето в четвъртък заявиха, че наложените им от НЗОК лимити възпрепятстват нормалния прием и лечение на пациенти. От болницата обясниха, че според наложения ѝ лимит на 20 февруари лечебното заведение е трябвало да спре приема и лечението на пациенти най-малко за следващите три месеца. Въпреки това от “Пирогов“ продължават 24-часовия прием на пациенти като от болницата коментираха, че “финансирането на тази дейност остава отговорност на държавата“.

От тази година НЗОК плаща на болниците по нова методика с фиксиран брой пациенти по всяка клинична пътека. Директори на някои болници се оплакаха, че с новите им бюджети на практика им се позволява да лекуват с 20% по-малко пациенти спрямо миналата година, което било обяснено от касата с това, че трябва да се предвиди финансиране и за новооткритите болници.

“Налагането на лимит за извършването на основни медицински дейности на болница “Пирогов“ е в противоречие с конституционното право на всеки гражданин за достъп до безотказна здравна помощ в избрано от него здравно заведение", коментираха от "Пирогов". От болницата се обявяват срещу “безпрецедентния монополистки диктат и своеволия на НЗОК“. Оттам заявиха, че е абсурдно единствената университетска болница за спешна медицина у нас да бъде ограничавана и предупредиха, че ако няма промяна, болницата ще е в невъзможност или ще е ограничена да приема пациенти, особено деца, нуждаещи се от високоспециализирани дейност, които могат да се извършат единствено в “Пирогов“. От лечебното заведение очакват това да доведе до конфликт между лекари и пациенти.

От болницата заявиха, че при това положение ще трябва да се пристъпи и към 40% съкращение на персонал.

Освен за оставката на директора на НЗОК Пламен Цеков от лечебното заведение настояват за премахване на лимитите и получаване на гаранции, че извършената от “Пирогов“ дейност ще бъде разплатена на 100%. От болницата искат финансирането на интензивните грижи да се върне в здравното министерство – без рестрикциите, които бяха въведени след прехвърлянето на това перо към здравната каса.

Също в четвъртък Българският лекарски съюз внесе в парламента искане за отстраняването на Пламен Цеков от поста управител на НЗОК възможно най-скоро в рамките на това Народно събрание. В писмото на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов до председателя на парламента Цецка Цачева се посочва, че “със своите действия Цеков предизвика пълен административен, нормативен и финансов хаос в системата".

"Лечебният процес на практика е блокиран от изцяло лимитирана дейност на всички нива и е въпрос на дни избухването на непредвидима реакция и в медицинските среди", посочва още Райчинов.

Преди ден съсловните организации на лекари и пациенти, както и представители на работодателите, националното сдружение на общините и др. поискаха оставката на Цеков заради множеството въведени от тази година лимити не само в болничната помощ, но и в извънболничната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?