"Пирогов" иска 12.5 млн. лв. субсидия за стабилизацията си

"Пирогов" иска 12.5 млн. лв. субсидия за стабилизацията си

От спешна еднократна държавна субсидия в размер на 12.5 млн. лв. се нуждае "Пирогов", за да се стабилизира дружеството, докато дадат ефект набелязаните от новия Съвет на директорите на лечебното заведение мерки. Повишаването на лечебната и икономическата ефективност на института за спешна медицинска помощ се окачва да се усети след 6-7 месеца, пише в доклад на новата управа на болницата до министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, разпространен във вторник.

В него се посочва, че към 3 август 2007 г. задълженията на "Пирогов" към доставчиците са около 11 млн. лв., като очакванията са до края на годината те да нараснат до 15 млн. лв.

Част от загубата се формира от спешната консултация и лекарска намеса в извънработно за останалите болници време.  Около 3 млн. лв. годишно отиват за поддръжка на дежурни медицински екипи за комплексна спешна помощ и за лекарства и медицински консумативи за неотложните случаи, поемани от "Пирогов".

Освен това складовите запаси на лекарства и медицински консумативи са под критичния минимум. Преразходът на дружеството на медикаменти, предназначени за спешната помощ, е около 6  млн. лв. годишно.

От 2003 г. насам лечебното заведение в състояние на перманентен недостиг на средства, тъй като разходите значително надвишават приходите и средногодишно загубата на болницата е от порядъка на около 8  млн. лв., независимо от много ниското равнище на средната работна заплата, пише в доклада. Устойчива е тенденцията за декапитализиране на дружеството, посочват шефовете му.

Според тях финансовите отчети за последните години предоставят невярна информация за намаляване на загубите с 5 млн. лв. за 2005 г. и дори излизането на печалба през 2006 г. в размер на 6 млн. лв. Тези отклонения идват от траншове на здравното ведомство за спасяване на "Пирогов" от несъстоятелност през 2005 г. и превод на 31 декември 2006 г., когато практически е невъзможно да се усвоят отпусканите средства.

От ръководството смятат, че е възможно с организационно-структурна и вътрешно-нормативна реформа да се повиши ефективността на болницата и така да се намалят разходите и съответно загубите с 1-1.5 млн. лв.

Дружеството смята да прекрати ползването на около 100 кв. м от аптека, която трябвало да плаща наем, но от 1998 г. "Пирогов" не е получават рентата. Ще бъде спрян неизгодният за болницата договор с наемателите на кухнята. Предстои в "Пирогов" да бъде монтиран ангеограф, като в него се съсредоточи потокът на пациенти и болницата ще печели около 3 млн. лв.

Предвижда се също лечебното заведение да прекрати договора за частна апаратура, работеща в "Пирогов". На нейно място ще има същата, но предоставена безплатно от друга фирма.

"Пирогов" разполага с неизползвани резерви за привличане на финансиране, се посочва още в доклада на ръководството. Липсва Болнично настоятелство, което чрез изтъкнати и популярни личности да привлича помощи и дарения от физически и юридически лица. Не са направени постъпки за целеви субсидии от Столична община и областната управа, независимо от голямото пряко участие на болницата в тяхната политика и дейност по здравеопазването, отчитат минус шефовете на "Пирогов". Също така не са разработвани и предлагани договори за оказване на медицинска помощ, както и за директни плащания от юридически и физически лица (чл.37.ал.1 на Закона за здравното осигуряване), независимо от високия лечебен рейтинг на болницата.

Новата управа на болницата отчита, че в изпълнение на възложеното им управление е изготвила финансови разчети за планиране на дейността на лечебното заведение до края на 2007 г., а бизнес стратегията за периода 2008-2010 г. ще бъде представена на здравното министерство до 21 октомври.

В същото време стана ясно, че полицията е задържала двама от уволнените миналия четвъртък петима екс шефове на отдели в "Пирогов" при опит да изнесат документи от болницата.

Ирена Павлова, началник на отдел "Материално техническо снабдяване", и съпругът ѝ Борислав Павлов, началник на отдел "Капиталово строителство", са пробвали да натоварят на камионетка документи от кабинетите си, Това каза директорът на болница "Пирогов" д-р Димитър Раденовски на среща с персонала на лечебното заведение. Той допълни, че няма да спре до тук с уволненията, ако някой дестабилизира "Пирогов".

Персоналът на института ще получава повишение на заплатите си, като най-голямото увеличение ще е за санитарите - с 28 на сто, и на медицинските сестри с 25 на сто, съобщи Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет на "Пирогов".

Шефът на болницата обаче посочи, че персоналът има лошо отношение към пациентите, пренасочва част от тях към други лечебни заведения и са създадени условия за корупционни практики. По думите на доц. Раденовски, това ще бъде прекратено, а виновните ще бъдат наказани.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?