"Пирогов" опроверга публикация за "потънали" 1.3 млн. лв, изнесена от центъра на министър Кацаров

"Пирогов" опроверга публикация за "потънали" 1.3 млн. лв, изнесена от центъра на министър Кацаров

Болница "Пирогов" излезе във вторник с опровержение на публикация в сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), основан и ръководен доскоро от министъра на здравеопазването в служебния кабинет д-р Стойчо Кацарв.

Публикацията в сайта на ЦЗПЗ е от 18 май и е озаглавена "Да закръглим на 2 млн" В нея се твърди, че "Пирогов" си купува дигитален рентген за малко над 1.15млн.лв, а Министерският съвет ѝ е превел за същия апарат 2.4 млн. лв. с публични средства. В нея се твърди, че за разликата от близо 1.3 млн. лева няма данни нито за какво са похарчени, нито защо изобщо са опуснати близо два пъти повече отколкото са необходими. Публикацията оставя впечатлението, че спешната болница злоупотребява с публични пари, заради което лечебното заведение излезе с позиция.

"В цитираната статия се разглежда доклад на МЗ за изпълнение на бюджета, в който е записано, че с постановление на правителството от 13 август 2020 година са одобрени 2 454 000 лева за "закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика за нуждите на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Посочени са откъси от заседанието на Министерския съвет, пред който тогавашният министър посочва само един от системата апарати, които се предвиждат", обясняват от "Пирогов".

Болницата публикува окончателен отчет за предоставените средства, внесен в Дирекция "Търговски дружества и собственост" към Министерство на здравеопазването. От него става ясно, че освен дигиталният рентген са закупени и компютърен томограф, както и работна станция за визуализация и постобработка на медицински образи и цялата апаратура е на обща стойност 2 454 000 лв.

"С този комплект с гордост можем да заявим, че нашата болница прилага на практика технология за диагностика най-високо ниво. За нас това е важно, защото през спешните ни зони ежедневно преминават най-тежко пострадалите при катастрофи и други битови и промишлени инциденти от цялата страна", посочват от болницата.

Освен това "Пирогов" публикува и искането, което ръководството на болницата е отправило към Министерството на здравеопазването за увеличение на капитала със стойността на новото оборудване, както и самото решение на МЗ за увеличаване на капитала.

"На второ място в публикацията се поставя под съмнение, че в нашата болница се приемат и лекуват пациенти от специфични социални групи, често без здравно осигуряване, при положение, че от години е ясно за всички, че в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" не се отказва лечение на никого!", се казва още в позицията на болницата.

"Колкото до твърдението, че разходи са правени преди отпускането на средствата, се налага да обясним, че при провеждането на обществени поръчки се залагат срокове и условия за възникване на плащания, които лесно могат да се проверят, защото са публична информация", казват още от "Пирогов".

"В заключение искаме да припомним: обновлението в най-старото лечебно заведение за спешна помощ в България започна преди пандемията. Въпреки, че и до днес се борим с последствията от нея, стремежът ни към осъвременяване и внедряване на високи технологии в лечението на най-тежкия травматизъм при деца и възрастни от цялата страна не престава. Считаме, че това трябва да бъде стратегически приоритет и за всяко ръководство на Министерство на здравеопазването", посочва лечебното заведение.

Споделяне

Още от България