"Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка

"Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка

Детското хирургично отделение в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов" получи първата у нас педиатрична линейка, снабдена с транспортен кувьоз. Линейката е оборудвана с всичко необходимо за безопасното транспортиране на малки пациенти от едно болнично заведение в друго. Тя е изработена от българската фирма "Трансформа", съгласно европейски стандарти, гарантиращи сигурност и високо ниво на медицинско обслужване и е осигурена чрез кампанията “Да оставим следи IV“ на Сдружение “Кауза“.

“Като реаниматор по професия отлично знам, че транспортирането на интензивно болен пациент на каквото и да е разстояние е предизвикателство само по себе си.  Транспортирането на болно бебе, освен смелост и професионализъм от медицинския екип, изисква и високотехнологично специализирано оборудване. Ето защо съм сигурен, че тази линейка ще подпомогне моите колеги в работата им“, заяви зам.-министър Мирослав Ненков по време на официалната церемония по предаването на педиатричната и неонатална линейка.

От статус във “Фейсбук“ преди две години, тази идея се превърна в реалност днес, посочи при откриването на събитието Велислава Каймаканова – Ножарова от Сдружение “Кауза“, която е и автор на фотографиите, благодарение на които бяха събрани близо 150 хил. лв. за закупуването на техниката.

Д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ заяви, че всяка университетска болница в страната трябва да разполага с подобна линейка за вторичен болничен транспорт.

По думите ѝ идеята за подобна линейка е тръгнала от хората, които с години превозват деца от всички краища на България към големите университетски болници във Варна, София, Пловдив, Плевен и Стара Загора.

"Колегите ни изпитват голяма трудност, особено с новородените, защото в България има само няколко линейки, на които кувьозите са фиксирани за носилката. Апаратите за изкуствена вентилация на кувьоза трудно се адаптират към наличните на центровете за спешна медицинска помощ апарати. Понякога се налага колегите ми на ръка да обдишват километри наред малкия пациент. Всичко това създава несигурност и излишен стрес. Ако има една истинска линейка, такава каквато има в Америка, в Европа, ще бъде много по-лесно да се транспортират тези пациенти. Много по-спокойни ще бъдем в работата си", заяви д-р Кателиева.

Всичко в линейката е пригодено към спецификите на различните възрастови категории на деца. Световната практика определя осем или девет категории според възрастта, ръста и килограмите на детето. Вътре в линейката има две носилки. Едната с кувьоз, който може да работи с детски неонатален аспиратор. Аспираторът става и за деца и за новородени. Има носилка с колани, съобразени с детския организъм. Има монитор за наблюдаване на жизнените показатели, снабден с по-малки маншети за кръвно налягане, по-малки електроди, специален дефибрилатор.

Не по-малко важни за спешните медици, са спешните медицински чанти за най-малките пациенти. Те биха улеснили лекарите в спешната помощ да реагират в още по-бърз порядък.
За такива чанти настоя д-р Кателиева пред заместник-министър д-р Мирослав Ненков.

"Това, което искаме ние спешните медици, е такива чанти да има във всички реанимационни линейки в страната. Това са 90 екипа, които ако има такива реанимационни чанти, ще можем доста по-бързо да се ориентираме едно дете, което е в животозастрашаващо състояние какви медикаменти и в какво количество да прилагаме", обясни д-р Кателиева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?