"Пирогов" защити уволнения си директор с протест и блокада на възлово кръстовище

Здравното министерство обвинява Асен Балтов в еднолично управление и лош контрол, той ще си търси правата в съда

Лекари, сестри и санитари от "Пирогов" излязоха в четвъртък на протест пред болницата в защита на уволнения директор проф. Асен Балтов. Те носеха саморъчно направени плакати с надпис - "Пирогов не точи касата" и скандираха - "Всеки ден ще е така". Малко след 9 часа протестиращите блокираха за кратко и възловия булевард "Цар Борис ІІІ", предизвиквайки огромно задръстване и колони от автомобили. Шофьорите не се възпротивиха на протеста с клаксоните си, а търпеливо изчакаха в задръстването.

Балтов беше уволнен преди ден от служебния здравен министър Стойчо Кацаров заради установените от здравната каса фиктивни хоспитализации, за които болницата е получила неправомерно над 1 млн. лева от фонда и сега трябва да ги връща. На негово място бе назначен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

Протестиращите заявиха, че са готови всеки ден да излиза на протест, докато проф. Балтов не бъде върнат на поста. Те изразиха възмущението си, че персоналът на спешната болница, който изнесе тежестта на Covid-eпидемията на гърба си, е обвинен, че източва НЗОК.

Те настояха за "изчистване на петното" от най-голямата спешна болница у нас. Всички изказали се пред националните телевизии определиха проф. Балтов като "прекрасен професионалист". 

"Протестираме срещу неправилното уволнение на директора, той си свърши работата, а сега получи шут", заяви д-р Симеон Алтънов, цитиран от БГНЕС. Според него проф. Балтов е допринесъл изключително много за развитието на болницата, скорошният ремонт на сградата и няколко от клиниките, както и оборудването ѝ със съвременна медицинска техника.

Медиците се заканиха всеки ден да е така, обещаха изненади и дори изграждане на палатков лагер.

Балтов ще си търси правата в съда

Отстраненият проф. Балтов заяви, че е разбрал от медиите за уволнението си. Той каза пред БНТ, че все още н е изтекъл срокът, в който може да обжалва заключенията от проверката на НЗОК. Той дори изрази подозрения, че МЗ е бързало да го махне, за да не може да обжалва и се опасява, че наследникът му на поста проф. Поромански няма да го направи.

"Аз съм наказан и виновен до доказване на противното. Точно обратното мисля, че е по закон. Ние имаме право да обжалваме до следващия понеделник, но това право в момента е отнето", посочи Балтов. Той е категоричен, че ще търси правата си в съда.

МЗ: Това не е атака срещу "Пирогов" и медиците

По-късно зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров каза пред журналисти, че Балтов е махнат заради упражнения от него неефективен контрол, допускайки да се отчитат фиктивни хоспитализации пред НЗОК. По думите му има нарушения по 700-800 клинични пътеки. Освен отчитането на фиктивни пациенти и медици, които са се водили едновременно болни и на работа, има неизвършени задължителни изследвания и др. Установена е отчетена, но неизвършена дейност на над 400 пациенти за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

За тези нарушения, когато процедурата по проверката на НЗОК бъде окончателно финализирана, "Пирогов" може да загуби договорите си по две клинични пътеки.

Петров заяви, че освен това Балтов е управлявал еднолично "Пирогов" и е пречил на Съвета на директорите, като е блокирал достъпа им до документи. Според Петров след махането на Балтов ще излязат още разкрития за болницата, както се е случило в другите две болници със сменени ръководства – "Александровска" и "Лозенец".

Петров обаче беше категоричен, че смяната на Балтов не е атака срещу болницата и работещите срещу нея."Поклон към работата на лекарите. Никой не е казал нищо срещу "Пирогов", нито срещу лекарите", допълни той.  

Синдикатите и БСП подкрепиха "Пирогов"

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ изрази категорично несъгласие с "уронването доброто име" на болница "Пирогов" и предприетите кадрови промени в нея.

От КНСБ посочват, че не приемат констатациите за установени нарушения при лечение на пациенти с Covid-19, преди да са изяснени напълно обстоятелствата и фактите. Ако се докажат нарушения, нека се търси персонална отговорност за тях по предвидения законов ред, заявиха от синдиката.

КНСБ се присъединява към протестните действия на колектива на болницата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че здравеопазването се нуждае от дълбока промяна, а не просто от смяна на директори на болници.

"Проблемът не е в лекарите. Проблемът е в политиците, наложили този модел на здравеопазване. Медиците просто го изпълняват и се мъчат, хем да си лекуват пациентите, хем да си спасяват болниците от фалит, хем да си осигурят заплатите на персонала", посочва Нинова.

"Лекарите не са измислили търговския статут на болниците, нито доплащането, нито клиничните пътеки. Проблемът е в мощните икономически лобита, които положиха този модел през корумпирани политици. Нищо няма да се промени с махане на директори, ако не се бръкне дълбоко в сбърканата система на здравеопазването. За това са нужни смели хора без зависимости, които знаят срещу какво се изправят, и ясен план каква работа да свършат", коментира още лидерът на БСП.

Снощи, след като стана ясно, че Балтов е уволнен, в негова защита се изказа и бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?