Писанчев призна пропуски на ДАНС за КТБ, но не и вина

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Сн. БГНЕС

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев призна, че може да има пропуски на агенцията по казуса с КТБ, но призовава те да са обект на обективна оценка и евентуално проверка.

"ДАНС не е виновна, че (КТБ) е била политически протектирана. Докато прокуратурата разследва случая, не можем да кажем какво сме направили, нито какво не сме", каза той пред журналисти в кулоарите на парламента в четвъртък.

"Много хора явно не познават Закона за изпиране на пари и Закона за финансово разузнаване, което е оперативна структура и не получава пълната информация. Това е банка, която е отглеждана 10 години и ДАНС не е виновна, че е била политически проектирана и че политици са си влагали парите в нея“, коментира Писанчев.

"Може би имаме някакви пропуски, нека те бъдат обект на обективна оценка и проверка, но ние не можем да носим политическа отговорност за това“, настоя той.

Помолен да коментира твърдението на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, че издръжката на ДАНС е коствала 2.6 млрд. лева на държавата, Писанчев отговори, че това е "много странна цифра".


Шефът на ДАНС дойде в Народното събрание за обсъждането на първо четене на поправките в закона за МВР, с които се предвижда ГДБОП да бъде върната в МВР. "Решението да има ДАНС, решението да бъде преместена ГДБОП в ДАНС или сега, както се предлага да бъде изваден, това са политически решения. Ние като професионалисти трябва просто да ги изпълним и се стараем да го направим по възможно най-добрия начин", коментира той. Добави, че не бива да се смесва професионалното им отношение с политическите мотиви на повечето политически представени партии.

"Интересното е, че никой не е поискал анализ какво е направила агенцията за 2014 година. Нито една политическа сила не е поискала анализ на това какво сме направили за 2014 година", отвърна той по повод критиките на управляващите, че агенцията не работи. На въпрос дали премиерът е поискал такъв отчет Писанчев отговори, че му докладва персонално.

Междувременно Асоциацията на пострадалите от КТБ ще подаде колективна жалба в съда в Люксембург. Това съобщи председателят ѝ Божидар Томалевски. Жалбата ще да бъде насочена основно срещу БНБ, която регулира дейността на банките у нас. В нея щели да бъдат посочени всички нарушени директиви, регламенти и принципи на ЕС, един от които е за равнопоставеност на банките при оказване на ликвидна подкрепа. Жалбата ще бъде изпратена и до Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България