С разясненията си за радикалния ислям

Писанчев убеди депутатите, че единствената "спяща клетка" е ДАНС

Закритото изслушване на шефа на агенцията в парламента провокира искане за оставката му

Снимка: БГНЕС

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев не е предоставил никаква конкретна и нова информация по случая с обвинените седем души за проповядване на антидемократична идеология и война. Това бе основният извод на депутатите от управляващото мнозинство след края на закритото изслушване на ръководителя на агенцията в четвъртък.

Вместо да внесе яснота по казуса и да успокои напрежението, провокирано от поредната шумна акция на разследващите срещу разпространението на радикален ислям, разясненията на Писанчев предизвикаха единствено искане за оставката му, което той отклони.

"Оставка няма да подавам, но в крайна сметка по това законодателство парламентът ме избира. Ако парламентът реши, че аз не съм необходим повече на ДАНС, естествено", отговори той на критиките, че е бил твърде лаконичен, а изслушването му – безсмислено.

"Безсмислено беше да бъде закрито, защото никакви секретни данни вътре не бяха съобщени и това, което мога да ви кажа, че ние от Реформаторския блок (РБ) от трибуната поискахме оставката на председателя на ДАНС Писанчев, защото не можахме да разберем дали в България има спящи клетки на радикален ислям, но разбрахме, че има една друга спяща клетка, тя се казва ДАНС", възмути се бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов.

Както е известно, по време на акция на ДАНС и прокуратурата в ромските квартали на Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково във вторник бяха задържани 26-има души, от които седем получиха и обвинения – имамът Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова. И седмината обвиняеми са роми.

Преди ден лично Писанчев даде да се разбере, че анонсираната от доста медии като антитерористична операция срещу евентуални клетки на "Ислямска държава" у нас всъщност е била "генерална превенция". По думите му разбитата група за престъпления против републиката "не е клетка на "Ислямска държава", но можеше да бъде". В четвъртък той обяви заяви пред медиите, че "нямаме директна терористична заплаха за страната, но опасността остава".

Имало опасност, но заплаха – засега не

"Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма. Но като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и ние трябва да реагираме като държава. ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. От ДАНС информация не е изтичала за година и четири месеца. Трябва да подкрепяме нормалната вяра на хората и трябва да се пресичат в корен всякакви екстремистки наклонности", смята Писанчев.

След края на изслушването му той лансира и добре познатата идея за ислямски център, който да контролира дейността на проповедниците. Това обаче не било обсъждано с депутатите, а само евентуалното приемане на законодателство, криминализиращо подпомагането на "Ислямска държава" по какъвто и да е начин.

Според шефа на ДАНС "цялата държава трябва да направи анализ на ситуацията и стратегия за това какво правим между две кризисни точки – на практика в момента България започва да заема доста стратегическо място в Черноморския басейн".

Цветанов се притесни, че агенцията само наблюдавала

Разясненията на Писанчев предизвикаха критики и от страна на ГЕРБ, като председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов се възмути от думите му, че агентите "наблюдавали процеса", напомняйки, че "една от основните функции на Държавната агенция "Национална сигурност" е да противодейства, а не да наблюдава".

"Това, че днес той не отговори на въпроси, зададени от народните представители, той забравя една основна функция на парламента, че България е парламентарна република и парламентът е неговият работодател. Нищо смислено. Просто това, което дадохме като препоръка накрая в обобщението, което направихме от нашата парламентарна група, е, че ДАНС в последната една година и половина няма никакви предложения, които да са дадени за промяна на законодателството при променящата се динамика на средата за сигурност. От тях няма никаква инициатива", добави Цветанов.

Той използва случая, за да защити поредното разместване на звена по оста ДАНС – МВР, планирано от управляващите. Както е известно, от ГЕРБ настояват за връщането на ГДБОП във вътрешното министерство, след като БСП и ДПС я пратиха преди малко повече от година в агенцията.

"Атака" видя в действията на ДАНС пиар акция

Депутатите от "Атака", които досега демонстрираха положително отношение към Писанчев, пък напуснаха пленарната зала още по време на изслушването му, обявявайки, че акцията на ДАНС от вторник е пиар ход.

"Под етикета "закрито заседание" се разиграва фарс, чиято цел е да се изведат основания за изграждането на ислямски център. Тази пиар акция, която разиграха последните 48 часа, фактът, че те ще я използват все още не премахва опасността от внос на чужди преподаватели от Турция, от Саудитска Арабия, откъдето щете... За тях се строят жилища", заяви Магдалена Ташева.

Единствените удовлетворени от акцията изглежда са депутатите от Патриотичния фронт. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се отнесе сериозно към операцията на ДАНС, като предложи обучението на ходжи и имами да се извършва в България под контрола на образователното министерство.

"Това е нормалното. Имаш мюсюлмани в България. Те имат нужда от религиозни служби. По-добре техните религиозни служители да бъдат обучени в България, отколкото да ги пращаме в частни, радикални учебни заведения по арабския свят, откъдето се връщат с промити мозъци. Какво не е разбрала Ташева, не знам. Ако държавата има нормална политика и тази политика се провежда и от религиозните общности, всичките, включително главното мюфтийство, върви и завърши, където си искаш. Само че можеш да станеш мюфтия, или можеш да станеш ходжа, ако си завършил нормално учебно заведение. Това е логиката", коментира съпредседателят на Патриотичния фронт.

В следващите дни предстои Пазарджишкия окръжен съд да се произнесе по исканията на прокуратурата за определяне на постоянен арест на задържаните. В момента и седмината с прокурорска мярка за задържане за 72 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България