Писателката Людмила Улицкая е разследвана за "хомосексуална пропаганда"

Руската писателка Людмила Улицкая заяви, че е разследвана за "хомосексуална пропаганда" в редактирана от нея поредица от детски книги, където се споменава, че на света съществуват и еднополови семейства, съобщи Франс прес.

 

Следственият комитет на Руската федерация вече привика антроположката Вера Тименчик, авторка на книгата "Семейството у нас и сред другите", през януари след оплаквания на читатели.

 

В книгата, издадена през 2006 година като част от поредица, се споменава, че хомосексуализмът е "разпространен феномен" и че в някои страни са разрешени еднополовите бракове.

 

Тименчик е съобщила на Улицкая, че Следственият комитет иска да говори и с нея. Самата Улицкая в момента е в чужбина, но ще посети следствието веднага щом се върне в Москва.

 

Тя каза, че е готова да понесе отговорността си и да защити гледната си точка. Според нея книгата има образователна цел и цели да намали равнището на агресията в руското общество.

 

В Русия хомосексуализмът бе квалифициран като престъпление до 1993 г., а след това до 1999 г. бе смятан за психично заболяване. Миналата година беше приет закон, забраняващ "хомосексуалната пропаганда" пред непълнолетни, който предвижда глоби и затвор. По-голямата част от населението остава враждебно настроена срещу хомосексуалистите.

 

Следственият комитет заяви, че не е призовавал Улицкая и не се води разследване срещу нея. Книгата на Тименчик обаче е обект на разследване в Уляновск след подадено от детска библиотека оплакване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?