Писателят дисидент Димитър Бочев ще бъде посланик в Чехия

Министерският съвет предложи на президента Росен Плевнелиев нови четири кандидатури за посланици на България, съобщиха от МВнР.

Дипломатите Петър Андонов, Георги Василев и Тодор Стоянов ще оглавят посолствата в Корея, Япония и в Португалия.

За нов посланик в Чехия правителството предлага българския дисидент Димитър Бочев.

Бочев е роден на 13 август 1944 г. в Силистра. Следва философия в Софийския университет. Многократно е арестуван от Държавна сигурност за свободомислие. По решение на ДС два пъти е изключван от университета - последният път - без право да продължи образованието си в което и да е висше учебно заведение на страната.

През 1972 г. напуска България и се установява във ФРГ, където получава политическо убежище. Участва активно в международната правозащитна дейност на Хелзинкския комитет. Работи като редовен сътрудник на радио "Дойче веле", където води рубрика заедно с писателя Георги Марков. От 1975 г. е програмен редактор в българската редакция на Радио "Свободна Европа" /РСЕ/, където дълги години отговаря за културно-публицистичната програма "Контакти".

За журналистическата и публицистичната му дейност близките му са репресирани, а през 1976 г. в задочен процес, инсцениран в родния му град, Бочев е осъден на 10 години затвор. През 1992 г Върховният съд в София отменя присъдата. Бил е сътрудник на президента Желю Желев по въпросите на хуманитарната помощ от чужбина, работи като кореспондент на РСЕ в София. Автор е на романите "Междинно кацане", "Генезис II" и "Синеокият слепец", както и на сборниците есета "Хомо емигрантикус" и "Боготърсачът между беса и слепотата".

Споделяне

Още от България