Писателят Георги Марков обмислял тайно 24-часово връщане в България

Щял да си поръча зелеви сарми, разказа съпругата му при откриването на паметник на дисидента на площад "Журналист"

Паметникът на Георги Марков в София ще напомня за бившия режим, сн. БГНЕС

Писателят дисидент Георги Марков е имал много дълбока връзка с България и толкова много искал да се върне в родината си, че дори обмислял тайно посещение на страната само за 24 часа, без тогавашният режим да разбере. Това разказа съпругата му Анабел Марков при откриването на паметника на писателя във вторник на площад "Журналист" в София.

На официалната церемония присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Петър Стоянов и Жельо Желев, министри и интелектуалци. Откриването на паметника е част от кампанията "25 години свободна България".

“Закъснението (с което бе открит паметника - бел.ред.) говори за една много печална истина – българинът винаги е страдал от недостиг на чувство за историчност. Истината за нас самите винаги е идвала от чужбина – било от "Свободна Европа", било от чужди медии, било от български писатели, творили в чужбина”, каза писателят Димитър Бочев.

Президентът Росен Плевнелиев каза по време на церемонията, че словото на Георги Марков е освобождавало духовно българите още преди рухването на комунистическия режим.

"Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт. Нека да си дадем сметка, че комунистическият режим, колкото и да беше силен и нечовешки, не успя да отнеме най-важното на човека – неговата свобода”, каза президентът.

Анабел Марков разказа за дълбока връзка на писателя с България. По думите ѝ той искал да се върне, но не е могъл, защото режимът не го е позволявал. Марков  все пак е обмислял как да се върне в роднината само за 24 часа без тогавашните власти да разберат. "Той искал да посети родителите си и клуба на писателя. Дори бил сигурен какво ще си поръча - зелеви сарми", разказа Анабел Маркова.

До емигрирането си в чужбина през 1969 година Георги Марков работи като писател и сценарист в България. Причината за заминаването е премиерата на пиесата му "Аз бях той". Без предупреждение обаче представлението е спряно. По-късно на същия ден Георги Марков напуска страната. Той се установява в Лондон, където сътрудничи на радиостанциите "Дойче веле" и радио "Свободна Европа".

От 1975 до 1978 година Марков работи над своите "Задочни репортажи", които разкриват живота в социалистическа България в пълните му краски. Те се излъчват всяка седмица по Радио "Свободна Европа". Критиките са отправяни към недостатъците на социалистическия строй и лично към Тодор Живков. Това става причина и за убийството му. На 7 септември, рождения ден на Тодор Живков, Георги Марков е прострелян с метално топче, пълно отрова. Той умира три дни по-късно.

На откриването на неговия паметник в София присъстваха още проф. Михаил Неделчев, бившият премиер Филип Димитров, бившият външен министър Надежда Нейнински, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество