Трагикомедия

Пишман-обирджията в дома на Иван Костов всъщност искал само да пренощува някъде

Съдът го пусна от ареста, защото не бил извършил престъпление, мъжът остава пак на улицата

Пишман-обирджията в дома на Иван Костов всъщност искал само да пренощува някъде

Софийският районен съд пусна от ареста сочения за обирджия на дома Иван Костов в Драгалевци, защото не е извършил престъпление.

Заседанието по мярката за неотклонение на 36-годишния Виктор Градинаров се превърна в диалог между него и съдия Върбан Върбанов. Двамата обсъдиха социалното положение в страната и възможностите за настаняване на обвиняемия, който се оказа бездомен, съобщава сайтът "Правен свят".

На 11 май сутринта, в деня за размисъл, Иван Костов съобщи във Фейсбук, че маскиран и въоръжен със сгъваем нож мъж е нахлул в дома му. Съпругата на лидера на ДСБ Елена Костова обаче запазила самообладание и натиснала паник-бутона, след което автопатрул на СОТ задържал нападателя.

Случаят положи първия щрих от картината на напрежение и истерия, което съпътстваше целия ден за размисъл.

Прокуратурата повдигна на Градинаров обвинение в грабеж и поиска постоянния му арест, но съдия Върбанов обясни на представителя на държавното обвинение, че не бивало да се внасят такова искане. Причината е, че обир всъщност нямало. Нямало и екшън. Градинаров само пренощувал в градината на Иван Костов, защото бил бездомен. На сутринта Елена Костов го забелязала, Градинаров свалил маската си, седнал в градината и поискал да извикат полиция, като изчакал да го арестуват.

Първоначално Градинаров имал намерение да ограби дома на Костови, но после сам се отказал от намерението си, стана ясно по време на съдебното заседание.

Съдия Върбанов посочи, че в случая обвинението е за опит за грабеж, а според Наказателния кодекс при опит извършителят не се наказва, когато сам е решил да се откаже да извърши престъплението. Така бе решено да бъде пуснат ареста.

Любопитното в случая е, че самият Градинаров нямал голямо желание да бъде пуснат на свобода. Той разказа, че се чувства по-добре в ареста, отколкото на улицата. Въпреки че е с полувисше образование, той няма работа и дом. Живеел в Плевен в железничарско жилище, но то било отнето, след като родителите му починали.

Преди седмица дошъл в София, но в момента нямал нито работа, нито къде да живее. В последната си дума пред съда, Градинаров каза, че няма какво да добави към казаното от защитата му и оставя съдът да прецени каква мярка да му определи.

"Аз вече съм преценил, че не сте извършил престъпление", каза му съдия Върбанов, цитиран от "Правен свят".

Решението на съдията е странно, защото прокуратурата може да протестира решението, а Градинаров няма адрес, на който да бъде призован. Съдия Върбанов отчете това при решението си.

"Е, то това е проблемът, че няма къде да отида", каза Градинаров на съдията и се оплака, че нито има работа, нито има какво да яде.

Мотивите му да отиде в дома на Костов били следните: "По-добре ли е да ударя някой пенсионер на улицата? Аз не мога да направя такова нещо, защото цял живот ще ми е съвестно. Знаете ли какво е да видиш интелектуален пенсионер да рови в кошчетата в Борисовата градина, а Костов прави митинг там по същото време", каза той.

В обясненията си пред прокуратурата той разказа и как се спрял точно на дома на лидера на ДСБ. Страхувал се да отиде в къщата на Бойко Борисов, защото от него щяла "да остане само перушина". Не знаел къде живее Сергей Станишев и затова отпаднал вариантът да отиде в неговия дом, а Волен Сидеров не му се сторил важен, пък самият той искал публичност.

"На мен ми се скъса сърцето като ви четох обясненията, но мен не ме касае този проблем, защото не сте ми близък и няма с какво да ви помогна – след пет минути ще съм забравил", откровен бе съдия Върбанов с обвиняемия.

Така въпросът къде ще живее Градинаров остана нерешен по време на заседанието за мярката му за неотклонение.

"Нали няма да отидете в друго чуждо жилище", попита го още съдията. Мъжът, който е с чисто съдебно минало, обеща да не върши престъпления, но сподели приятните си впечатления от следствения арест.

"Знаете ли колко е хубаво да спиш някъде спокойно, без да те е страх някой наркоман да не те заколи", каза Градинаров, цитиран от "Правен свят".

Въпреки това съдия Върбанов го остави без арест, следователно без подслон.

Споделяне

Още по темата

Още от България