Писмо на Бареков предизвика поредния скандал във ВСС

Писмо на Бареков предизвика поредния скандал във ВСС

Поредно заседание на Висшия съдебен съвет започна със скандал, който беше породен от реплика на представляващия съвета Димитър Узунов. Той обвърза факта, че председателят на ВКС Лозан Панов е в отпуск с това, че приключва "предизборната борба".

Членът на ВСС Камен Иванов и още няколко други негови колеги реагираха с несъгласие. Не можем да си позволим такива коментари, не му отива на Узунов, добави той.

Правят се инсинуации с какво се занимава председателят на ВКС по време на отпуск, че се занимава с политика. Не става дума за личността, а за институцията, каза Юлия Ковачева.

Не може всяко заседание да започва и завършва със скандал, колкото и да е личната ни неприязън помежду ни. Отдавна сме разделени на реформатори, прогресивни сили и мнозинството на Цацаров и Колев, каза главният прокурор.

До скандалната реплика на Узунов и последвалата разправия се стигна заради писмо на евродепутата Николай Бареков, който иска от ВСС да отстрани Лозан Панов. Причината е, че не бил допуснат в залата, в която се проведе конференция с участието на шефа на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши.

Всъщност, Бареков направи всичко по силите си, за да провали въпросната конференция.

След личните нападки спорът във ВСС стигна до това дали е работа на съвета да се заеме с писмото на Бареков, в което той твърди, че имало физическо посегателство върху него.

Светла Петкова, която е част от мнозинството около главния прокурор, сметна, че е уронен престижът на съдебната власт. Зад това стояла началничката на кабинета на Лозан Панов Роза Георгиева. Поведението ѝ не било на ниво, което се изисква за служител.

На Петкова отговори Соня Найденова, като я попита от къде има лични впечатления, при положение, че не е присъствала на мястото на събитието.

В крайна сметка и след един час дебат ВСС прие за сведение писмото на Бареков и реши, че поставените въпроси не са от негова компетентност.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?