Писмо на руски депутати разгневи израелското посолство в Москва

Израелското посолство в Москва призова руските власти да отговорят категорично на проявите на антисемитизъм и ксенофобия.

Преди това членове на руския парламент поискаха с писмо да бъдат закрити еврейските организации в страната, обвинени в разпалване на етническа омраза и антисемитизъм, предаде ББС.

Писмото на парламентаристите беше публикувано в националистическия вестник Рус Православная.

Изданието твърди, че то е подписано от 500 академици и интелектуалци и от 19 члена на Думата, руската долна камара на парламента.

Писмото предизвика гневна реакция от страна на израелското посолство в Москва, което определи случилото се като класически пример на антисемитизъм.

В изявление на посолството се казва, че писмото съдържа същите аргументи, използвани от нацистите да оправдаят масовото унищожение на евреи през Втората световна война.

ББС припомня, че по-рано еврейските организации в Русия са давали висока оценка на президента Владимир Путин за поддържането на добри отношения с израелската общност.

Антисемитизмът обаче има дълга история в Русия и нарастват притесненията от зачестяващите антисемитски атаки в столицата.

Руският главен равин Берл Лазар се очаква да придружава президента Путин на церемонията по случай 60-годишнината от освобождаването на концлагера Аушвиц в сряда. Лагерът е бил освободен от съветските войски.

Руските евреи очакват Путин да използва случая, за да заклейми публично и категорично проявите на антисемитизъм.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?