Писмо на Стефан Данаилов повиши залозите за конгреса на БСП

Нинова ще се опита да укрепи лидерството си в схватка с вътрешната опозиция

Писмо на Стефан Данаилов повиши залозите за конгреса на БСП

Залозите около предстоящия конгрес на БСП се повишиха значително, след като оттеглилият от активната политика любимец на социалистите Стефан Данаилов – Ламбо излезе с отворено писмо към съпартийците си, проникнато от пламенна подкрепа за лидера Корнелия Нинова и зов да се спре вътрешното противоборство.

Самото решение на Нинова да свика заседание на партийния конгрес мина едва с четири гласа на проведения по-рано този месец Национален съвет. Вътрешната опозиция на председателката, състояща се от представители на бившия партиен елит, я заподозря, че ще се опита да поиска от конгреса вот на доверие и след това да подмени състава на Националния съвет, изваждайки неудобните. Нинова и хората ѝ отрекоха подобни намерения и заявиха, че официалният дневен ред на най-висшия партиен форум е ясен - да обсъди представения от БСП алтернативен бюджет, както и приоритетите на европредседателството.

В същото време обаче от лагера на Нинова заподозряха, че "контрите" ще искат ревизия на променения от нея устав, така че лидерът на партията да не се избира пряко от членовете, а както преди – от делегатите на конгреса.

Според поддръжниците на Нинова, тя иска да покаже на членовете на широкото ръководство, в което има вътрешна опозиция, че именно най-висшият орган – конгресът, стои зад нейните решения.

Дни преди заседанието на конгреса на 28 октомври, екипът на лидера на БСП представи идеите си алтернативен бюджет за 2018 г. и отмяна на плоския данък, а малко след това колата на Нинова бе ударена от такси за втори път за един месец. По този повод тя заподозря, че "зачестилите" катастрофи с нейния автомобил не са случайност.

Напрежението обаче се повиши неимоверно поради очакванията, потвърдени пред Mediapool от представители на ръководството, че в стремежа си да позиционира БСП като ясна алтернатива на ГЕРБ, Нинова е подготвила "факти и данни" за лоши практики вътре в БСП, за които да атакува определени фигури.

Социологът Юрий Асланов, който е и член на Националния съвет на БСП, коментира в интервю пред Mediapool: "Смятам, че това ще бъде най-тежката битка на Нинова – битката за изчистване на физиономията на партията, битката за почтеност. Нямам прогноза за крайния резултат, макар да ми се иска да успее. Тази битка неизбежно ще пусне кръв на партията, ще трябва да се стигне до някои неприятни истини, включително и персонални."

Междувременно вътрешнопартийната опозиция се готви да атакува Нинова с уставни промени. Такава точка в дневния ред на конгреса не е предвидена, но не е изключено хората около прогонения от Изпълнителното бюро пловдивски бизнесмен Георги Гергов да се опитат да я внесат. Настояването им ще бъде да се върне старият регламент за избор на председател – от конгреса. Преди година и половина, когато бе избрана за председател, Нинова успя да прокара промяна, че партийният лидер се избира на вътрешни избори от всички членове на формацията.

Опозиционерите смятат, че ако се върне стария регламент, имат шанс да сменят Нинова или поне да я държат под контрол, ако иска отново да бъде избрана от конгреса.

Според други социалисти, които също не симпатизират на Нинова, надеждите за смяната ѝ са напълно безпочвени в този момент и трябвало да се изчака: "Нека загуби едни избори, нека се поопари и тогава. Сега какво ще я сменяме? И с какво основание?".

Корнелия Нинова твърди, че на конгреса БСП трябва да се обедини и позиционира като ясна алтернатива на ГЕРБ, тъй като в момента част от вътрешната опозиция продължавала да иска колаборация с партията на Бойко Борисов. Това обаче не е съвсем така. Засега е известно, че след изборите на 26 март т.г. желание за широка коалиция между БСП и ГЕРБ е изказал Георги Гергов, но като цяло почти никой в БСП не смята, че това е печеливша политика с оглед на това, че левицата спечели президентските избори, представи се много добре на парламентарните и има шанс да се бори за първа политическа сила.

Вътрешните противници на Нинова твърдят, че тя и обкръжението ѝ нарочно преекспонират тезата за колаборация с ГЕРБ като оръжие срещу "врага с партиен билет", въпреки че по стратегически решения – като избора на ВСС, например, депутатите от БСП влязоха в схемите на ГЕРБ и ДПС.

Прогнозите са, че на извънредния конгрес Нинова ще изпревари действията на вътрешната опозиция и ще я обезсили, поне на този етап. Основният ѝ аргумент ще бъде, че вътрешните войни трябва да спрат, а партията да започне да се прочиства.

В този дух е и писмото на зам.-председателя на БСП Стефан Данаилов, съдържащо другарска критика по адрес на Нинова (подобно на отправената от Румен Овчаров), но пък недвусмислено в нейна подкрепа.

Посланието му бе разпространено от пресцентъра на БСП, а в него той се обръща към "другари, приятели, съмишленици". И призовава да се спрат войните, междуличностните противопоставяния и да се работи. На противниците на лидера се задават редица въпроси дали работят по популяризиране на политиките на партията.

"Корнелия е самоотвержен биткаджия, но готовността ѝ за поемане на отговорност от името на цялата партия не винаги е най-доброто поведение за един водач. Препоръчвал съм ѝ, че има нужда понякога да изчака и опипа пулса на общото мнение. Да си пръв сред равни не значи първи да поемаш всички тежки удари. Подкрепям Корнелия, вярвам ѝ, нейният хъс за победа над нашите опоненти има истински притегателен заряд и не бих се лишил от радостта от сърце да ѝ помагам", пише в писмото на Данаилов.

И допълва, "че е дошло време хората в БСП да калят търпението си и мъдро да подредят приоритетите си". "Някои от нас считат, че младите по традиция вървят до и след нас, но дали не сме пропуснали възмъжаването им, вторачени в сигурното си кадрово статукво, водени от максимата, че "изпитаното в боя поколение" по-малко греши?", пита още Данаилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?