Писмо от Брюксел обърка кроежите на правителството за софийския боклук

Писмо от Брюксел обърка кроежите на правителството за софийския боклук

Ден след като правителството прие по принцип проекта на Закона за боклука на София, намесата на Брюксел обърка намеренията му и предизвика противоречиви министерски тълкувания.

В петък вицепримиерът Меглена Плугчиева обяви, че такъв нормативен акт няма да има. По думите ѝ идеите за реагиране при кризисни ситуации с отпадъците ще бъдат заложени като принципни постановки в Закона за управление на отпадъците.

В приетия по принцип вариант проектозаконът предвижда изпълнителната власт да поеме пълната отговорност за почистването на града и да затвори до края на годината сметището в Суходол.

Основните мотиви, посочени от авторите на проектодокумента, са, че с приемането му ще бъде решен дългогодишен проблем на Столичната община, която била показала неспособност да се справи с това. Цитира се и наличието на риск за здравето на града и опасност от екологична катастрофа, въпреки че на този етап нито от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), нито от Министерството на здравеопазването (МЗ) са издавали констативни протоколи за наличието на такъв риск.

В проекта се предвижда още такса "смет" в София да се събира от държавата. Правителството ще получи право да се разполага, както намери за добре и с до 20% от капацитета на регионалните депа в страната.

Това предизвика силни съмнения, че ако бъде приет, законът ще погази конституционните норми за местното самоуправление. Освен това текстовете за регионалните депа ще противоречат на Закона за управление на отпадъците.

Причина за промяната в намеренията на правителството обаче не са тези противоречия, а по-скоро намесата на Европейската комисия. В отговор на журналистически въпрос в петък вицепремиерът Плугчиева отбеляза, че писмо на ЕК по този въпрос е постъпило вчера в кабинета ѝ, без да уточни съдържанието на писмото. Тя обаче добави, че при посещението ѝ в Брюксел на 12 май въпросът също е бил обсъден.

Източници от Столичната община, запознати с писмото от Брюксел, казаха за Mediapool, че в него се отправя предупреждение, че приемането на специален закон за боклука на София, ще попречи на финансирането на столичния завод за преработка на отпадъци с европейски средства.

"Законът е приет на вносител и промените ще бъдат направени допълнително, без да касаят проекта за изграждане на завода за преработка на отпадъци", посочи Плугчиева.

Тя добави, че на следващото заседание на правителството ще поиска от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров да докладва за етапа на напредъка на проекта и финансовата му обезпеченост. Плугчиева посочи, че тази обезпеченост трябва да бъде гарантирана.

По-късно обаче министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви, че Законът за управление на отпадъците на София ще бъде внесен в Народното събрание така, както беше приет от Министерския съвет. Според Гагаузов, чието министерство според новия ред би трябвало да събира такса смет от софиянци, правителството не се е отказало от закона.

"Имаше редакционни предложения на Министерството на правосъдието, които ще бъдат отразени, и очаквам другата седмица законът да влезе в парламента", добави той.

Въпреки това Гагаузов твърди, че разнобой между него и вицепремиера Плугчиева няма. Той обясни, че е имал предложение текстовете от законопроекта да бъдат включени в Закона за управление на отпадъците, но по същество няма никакви разногласия.

Националният кризисен щаб приключи своята дейност и от 12 май всички действия по почистването се осъществяват от Столичната община, съобщи областният управител на София Тодор Модев. Вече са платени около 600 000 лева на фирмите, мобилизирани от щаба за почистването на града, посочи той. Модев очаква кризисното сметопочистване на София да не струва повече от един милион лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?