Писмо със смъртни заплахи срещу холандски политик е открито върху тялото на убития Ван Гог

Писмо, оставено върху тялото на убития холандски режисьор Тео ван Гог, съдържа смъртни заплахи срещу холандски политик, съобщи холандският министър на правосъдието Пит Хейн Донър, цитиран от Асошиейтед прес.

Холандските власти арестуваха деветима заподозрени за убийството на Тео ван Гог, за които се предполага, че са радикални ислямисти. Властите съобщиха, че разследват евентуални връзки между заподозрените и чужди терористични групировки, включително и тази, организирала бомбените атентати в Казабланка през май миналата година.

Донър уточни, че убиецът оставил писмо, забито с нож върху тялото на Ван Гог, в което се съдържала директна заплаха срещу депутатката Аян Хирси Али. Али е авторката на сценария на филма "Смирение" на Ван Гог, посветен на насилието срещу жените в ислямските общества. Филмът разказва измислената история на мюсюлманка, принудена да сключи брак, изнасилена от свой роднина и брутално наказана за изневяра. След пускането му по екраните през август Ван Гог също е получавал смъртни заплахи. Али е поставена под полицейска закрила.

Ван Гог, който е пра пра племенник на известния холандски художник от 19 век Винсент ван Гог, бе застрелян във вторник.

Министър Хейн Донър каза, че писмото със заплахите е подписано от неизвестна групировка, заплашваща с разправа "неверниците".

То е напечатано на холандски и съдържа строфи от Корана, написани на арабски и преведени на холандски.

В друго писмо, открито у арестувания мъж, заподозрян за убийството, се казва, че той е подготвен да умре като мъченик за вярата си.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?