Писмото с “Р. Овч.” има доказателствена стойност

Писмото с “Р. Овч.” има доказателствена стойност

Наблюдаващият прокурор по делото срещу шефа на столичната “Топлофикация” не вижда нищо странно и нередно в това, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е разпитан в кабинета му във връзка с разследването на корупцията и злоупотребите в дружеството.

В неделя прокурор Божидар Джамбазов заяви пред БНР, че компрометиращото писмо, в което разследваният за прани на пари, укриване на данъци и присвояване бивш шеф на столичното парно Валентин Димитров очаква помощ от “Р. Овч.”, ще остане като доказателство в материалите по делото.

По-рано тази седмица министърът на БСП Румен Овчаров каза, че писмото на Димитров, в което присъстват неговите инициали “Р.Овч.”, е компромат, завършил своя жизнен път и “няма никакъв доказателствен характер”.

Прокурор Джамбазов обаче каза, че не може да отрече информацията в писмото, докато разследването не докаже обратното.

Божидар Джамбазов не вижда и нищо странно във факта, че Овчаров не е бил извикан на разпит, а следователите са отишли при него в министерския му кабинет в петък, за да му зададат въпросите си, свързани с писмото и с делото за злоупотребите в “Топлофикация - София”.

“НПК няма никакви ограничения за начина, по който следва да бъде проведен разпитът и мястото, където следва да бъде направен той. Моите съображения бяха... да бъде максимално удобно, ефективно провеждането на самия разпит. Аз лично не страдам от някакви институционални комплекси и не смятам, че съм направил нещо нередно в случая”, обясни прокурорът пред БНР.

По думите му писмото е част от материалите, събрани по делото. “Доколко може да го използваме, в каква степен може да го използваме, това ще преценяваме тепърва, но ние не можем да отречем факта, че такова писмо съществува”, каза Джамбазов.

Той не даде конкретен отговор кога може да се очаква внасяне на обвинителния акт, като обясни, че това ще стане “когато се изясни обективната истина по делото, т.е. всички обстоятелства, които са свързани с разследването около Валентин Димитров, а по-конкретно в случая става въпрос за разследването за пране на пари.”

“Самите вие виждате, че самото разследване е доста динамично, постоянно се случват някакви неща”, каза наблюдаващият прокурор, но определи това като нормално.

Той уточни, че във връзка с “Топлофикация – София” се водят няколко дела. Едното от тях, по което е възникнал и интересът около прословутото писмо с “Р. Овч.”, е срещу Валентин Димитров за пране на пари и данъчни престъпления. Срещу наследника на Димитров в дружеството Георги Рогачев и арестуваните заедно с него Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова, се води дело за длъжностно присвояване, към което е включен и самият Димитров. Съветът на директорите на столичното парно е разследван за безстопанственост.

Към този момент злоупотребите в “Топлофикация – София” се изчисляват на близо 30 млн. лв. Случаят се следи внимателно от медиите и гражданите на столицата, част от които бойкотират и без това високите цени на парното. Румен Овчаров отрича той и партията му да са били политически покровители на Валентин Димитров и прехвърля отговорността на бившия столичен кмет Стефан Софиянски и настоящия Бойко Борисов, които от своя страна припомнят, че с пари на дружеството са купувани компютри на столичната организация на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от България