Писториус няма психично разстройство

Оскар Писториус

Южноамериканският лекоатлет Оскар Писториус не е страдал от психическо разстройство, което да повлияе на преценката му за добро и лошо по време на стрелбата срещу приятелката му Реева Стеекамп, която той уби в дома си навръх Свети Валентин миналата година. Това сочат резултатите от психическия тест, на който параолимпиецът бе подложен в специализирана клиника по искане на защитата му и решение на съда в Претория.

 

Адвокатите на Писториус твърдяха, че той е страдал от тревожно разстройство на психиката, заради което е помислил приятелката си за крадец и я е застрелял през вратата на банята. Според обвинението и свидетели обаче двамата са се карали преди да се стигне до фаталния инцидент.

 

Процесът срещу Писториус започна през март 2014 г., но бе прекъснат заради изследването, чиито резултати сочат, че 27-годишният спортист може да носи пълната отговорност за действията си в онази нощ. Така той може да получи доживотна присъда

 

Атлетът, който има редица параолимпийски медали, се състезава със специални протези и стана особено популярен с включването си в надбягването и в редовните Олимпийски игри в Лондон през 2012 г., където достигна полуфинал на 400 м.

Споделяне

Още от Свят