Писториус постъпи в психиатрична клиника за експертиза

Оскар Писториус

Шесткратният параолимпийски шампион Оскар Писториус, който е обвинен в убийството на приятелката си Реева Стеенкамп, е приет за изследване на психическото му състояние в специализирана клиника в Претория, където ще остане един месец за провеждането на нужните тестове, предаде АП в понеделник. Кордон полиция разделяше присъстващите репортери от входа на болницата, допълва Ройтерс.

 

27-годишният лекоатлет влезе в клиниката по решение на южноафрикански съд, който прие съмненията на защитата, потвърдени от съдебния психиатър Мерил Фостър, че Писториус страда от общо тревожно състояние. Това означава, че неговите реакции при чувство за опасност се различават от тези на останалите хора. Фостър също така каза пред съда, че спортистът представлява обществена опасност.

 

Това доведе до решението на прокурора Джери Нел да се изисква официално заключение за здравословното състояние на Писториус, за да се изключи възможността за апелации на база психично разстройство.

 

Писториус е обвинен за убийството на манекенката Реева Стеенкамп, която той застреля в дома си в Претория на 14 февруари 2013 г. Според версията на следствието двамата са се скарали и затова спортистът я застрелял с няколко куршума през вратата на банята. Самият Писториус, който е с два ампутирани крака, твърди, че я помислил за крадец и затова я прострурял.

 

Параолимпиецът е заплашен от 25 години затвор, ако бъде признат за виновен в предумищлено убийство.

Споделяне

Още от Свят