Писториус ще бъде подложен на съдебна психиатрична експертиза

Оскар Писториус

Южноафриканският съд, разглеждащ делото срещу параолимпийския шампион Оскар Писториус, обвинен в убийството на приятелката си Реева Стеенкамп, нареди в сряда на подсъдимия да се направи психиатрична експертиза.

Съдебният състав постанови, че изслушваните в рамките на процеса показания на психиатри не могат да заменят пълното обследване на психичното състояние на Писториус. Това вероятно ще доведе до продължително прекъсване на заседанията по делото, започнало през март.

Решението за назначаването на психиатрична експертиза бе взето по искане на защитата на лекоатлета. Според неговия адвокат Писториус има тревожно разстройство, под чието влияние вероятно е застрелял приятелката си. Съдебният психиатър Мерил Фростър също твърди, че Писториус, който от дете е с ампутирани крака, страна от общо тревожно разстройство.
 
Според обвинението обаче той е убил на 14 февруари 2013 г. манекенката по време на свада, макар параолимпиецът да твърди, че я взел погрешка за крадец.

Поне 30 дни ще отнеме извършването на психиатричната експертиза в специализирана клиника, посочва ББС. Очаква се тя да обясни действията на Писториус и състоянието му в момента, в който е натиснал спусъка срещу заключилата се в банята Реева.

Споделяне

Още от Свят