Писториус ще бъде съден за предумишлено убийство на приятелката си

Оскар Писториус

Срещу шесткратния параолимпийски шампион Оскар Писториус бяха повдигнати официални обвинения за това, че предумишлено е убил приятелката си модел Реева Стеенкамп, както и за незаконно съхранение на боеприпаси, предаде Асошиейтед прес в понеделник.

Делото срещу Писториус трябва да започне на 3 март 2014 г. и в хода на процеса ще бъдат разпитани над 100 свидетели, допълва агенция Блумбърг. Сред тях е и човек, който твърди, че е чул спортиста и манекенката да се карат гръмогласно в нощта на убийството на Стеенкамп. Неговите показания трябва да са сред ключовите доказателства в подкрепа на тезата на обвинението.

Разследването на случая приключи на 13 август и ако бъде признат за виновен, доскорошната гордост на ЮАР ще получи доживотен затвор за това, че на 14 февруари застреля приятелката си.

Писториус твърди, че я е убил погрешка, мислейки я за крадец, след като през нощта чул шум в банята и стрелял през вратата срещу Стеенкамп. Следствените органи обаче изразиха съмнение в неговата версия и повдигнатите срещу спортиста обвинения потвърждават тогавашните изводи на полицията

Лекоатлетът, който бе звездата на Лондонските параолимпийски игри, бе освободен от ареста под гаранция от 100 хил. долара на 22 февруари. През март съдът му разреши дори да участва в състезания, а Писториус обяви намерението да започне отново тренировки.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят