Питър О’Тул се отказва от киното и театъра

Питър О’Тул

Актьорът ветеран Питър ОТул обяви, че се пенсионира и спира да играе на сцената и в киното на 79-годишна възраст, предаде ББС.

Роденият в Ирландия актьор, който е най-известен с ролята си на Лорънс Арабски, обяви, че си отказва от професията, защото вече не му е на сърцето. След кариера, продължила десетилетия наред, той обяви, че се сбогува със сцената и киното "без сълзи в очите и с дълбока признателност" и че няма да се върне.

След като започва да играе на сцените на Бристол и Лондон на 17-годишна възраст, големият шанс за O’Тул идва след като е избран за ролята на британския пътешественик Лорънс. Участието му в този филм през 1962 г. му носи първата от общо осемте номинации за наградите Оскар, сред които за участието му в лентите "Лъвът през зимата", "Бекет" и др., но не успява да пребори конкуренцията.

Все пак актьорът е отличен през 2003 г. с почетен Оскар, който той първоначално отказваше да приеме докато не навърши 80 години, тъй като е "все още в играта".

Питър ОТул, който на 2 август ще навърши 80 години, има обаче четири Златни глобуса, една награда БАФТА и една Еми.

Сред най-популярните му филми са и "Калигула", "Как да откраднеш милион", "Последният император", "Троя", Казанова" и др.

Все пак актьорът ще се появи в киносалоните в предстоящите премиери на последните негови два филма – "Екатерина Александрийска" и "Мария,майката Христова", които трябва да излязат на екран съответно по-късно през 2012 г.и през март 2013 г.

След оттеглянето си от професията, Питър ОТул ще се съсредоточи върху написването на третата част от мемоарите си.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?