Питат БСП ще жертва ли Гайдарски за липсата на здравна реформа

Питат БСП ще жертва ли Гайдарски за липсата на здравна реформа

Коалиция за България да каже дали иска министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски да си отиде като залог да тяхното бездействие с реформата в здравеопазването или невъзможността да обяснят мерките пред електората си. Това заяви в сряда в кулоарите на парламента депутатът от НДСВ и член на здравната комисия в Народното събрание Антония Първанова.

Докато стратегията за реформите отлежава и не се внася в парламента, колкото и пари да се наливат в “Пирогов”, те ще влизат в порочен кръг, смята тя. БСП спира стратегията, защото не е одобрила основни параметри в нея, докато позицията на НДСВ и ДПС е ясна, допълни Първанова.

Приемането на стратегията, която ще чертае развитието на сектора до 2012 година, се бави, тъй като коалиционните партньори не можаха да постигнат съгласие относно размера на здравната вноска, статута на Здравната каса и въвеждането на доплащането.

Според Първанова решението не е в смяната на министъра. Протестите в “Пирогов” дават много ясен сигнал, но той не е към здравния министър, а към политиците, смята Първанова.

Зам.-председателят на комисията по здравеопазването и депутат от Коалиция за България Тодор Кумчев заяви, че Гайдарски няма да бъде жертван. Той предложи на следващото заседание на комисията да бъдат изслушани протестиращите от “Пирогов”, а ръководството на института да представи разпределението на приходите в бюджета и какви са разходите за работни заплати и осигуровки.

Според Антония Първанова хората в "Пирогов" работят на ръба на силите си, а институтът е на път да фалира. Тя настоя министър Гайдарски да внесе стратегия за реформата в здравеопазването и в здравноосигурителния модел, която да се обезпечи законодателно от парламента.

Това не е еднолично решение или нещо, което може да направи само той, става въпрос за целия му екип и за парламентарната група, която спира неговата стратегия, каза тя и допълни, че основни моменти от стратегията не са получили одобрение от парламентарната група.

Първанова допълни, че който и да бъде министър, ако той не получи подкрепа в парламента, няма да може да се справи.          

Тодор Кумчев посочи, че здравната стратегия не е официално внесена в Народното събрание, от 4-5 месеца се обсъжда и е представяна няколко пъти на политически форуми на БСП, но трябва да бъде преработена.

През февруари правителството оцеля след вот на недоверие за кризата в здравеопазването, внесен от дясната опозиция. Още тогава десните настояха за спешни действия от страна на управляващите, но проблемът е, че БСП, НДСВ и ДПС не могат да се споразумеят по основни параметри на здравната реформа.

Междувременно в сряда сутринта протестиращи лекари от “Пирогов” спряха движението по улиците в района на болницата. На място имаше полиция, която се опитваше да създаде организация за преминаване на автомобилите в района.

Около 10 часа протестът беше прекратен, за да бъде възобновен в ранния следобед. Медиците настояват за по-високи заплати и подобряване на материално-техническа база в лечебното заведение.

Декларация с исканията им е изпратена до Министерството на здравеопазването, Народното събрание и парламентарната комисия по здравеопазването. Ако държавата не се намеси, здравните работници заплашват с ефективни стачни действия от 1 юни.

Министерството на здравеопазването не може да субсидира болница "Пирогов", каза директорът на института доц. Спас Спасков пред БТА в коментар на протестите.

Той допълни, че се е опитал да обясни на колегите си, протестиращи пред входа на болницата, че подобно субсидиране е невъзможно, че болница "Пирогов" не може да бъде финансирана от някакво ведомство по начина, по който се финансират МВР-болница, болница "Лозенец" и ВМА.

Според депутата от левицата Тодор Кумчев ръководството на “Пирогов” трябва да прецизира разходите и не е нормално една институция да харчи повече от 55 процента за работни заплати и социални осигуровки. Чух, че основната работна заплата на медицинските сестри в "Пирогов" е 280-300 лева, а на лекарите - 500 лева, и това не е достатъчно, каза Кумчев.

Споделяне

Още от България