Питбул уби тригодишно дете в пазарджишкото село Мокрище

Питбул уби тригодишно дете в пазарджишкото село Мокрище

Тригодишно дете е било смъртоносно нахапано от домашно куче в ромската махала на пазарджишкото село Мокрище. Инцидентът е станал в късния следобед в понеелник. Близките на детето са се обадили, че то е било нахапано от куче порода питбул, което са отглеждали в двора на къщата. Пристигналите екипи на полицията и Спешна помощ обаче само са констатирали смъртта на детето.

 

За срок от 24 часа са задържани лелята, бащата и чичото на починалото дете. Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов съобщи, че собственик на кучето е лелята на детето. Разследващите са установили, че детето е излязло на двора и там по неустановени до момента причини е било нападнато от вързаното със синджир куче.

 

Собственичката на кучето ще бъде санкционирана по Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщиха от ветеринарната дирекция в Пазарджик. По закон собственикът има ангажименти и отговорности, които не са били изпълнили. Те са свързани с чипиране, издаване на ветеринарно-медицински паспорт, обслужване от ветеринарен лекар, обезпаразитяване, ваксиниране.

 

В рамките на образуваното досъдебно производство ще бъде възложена експертиза на ветеринарен лекар дали животното е било агресивно, дали е било държано гладно, дали е отглеждано при лоши условия и т.н.  

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?