Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Пито-платено" за нередовните ВЕИ и голф курорт край Калиакра и забрана за нови строежи

Екоминистърът очаква съдебни дела от собственици на имоти в региона след договорката с Брюксел

1 коментар
"Пито-платено" за нередовните ВЕИ и голф курорт край Калиакра и забрана за нови строежи

Прекратено е съдебното дело срещу България, водено от Европейската комисия заради това, че държавната администрация е нарушила екозаконодателството като е разрешила построяването на редица вятърни централи и голф курорт в района на защитената територия край нос Калиакра, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това е станало възможно след договорка Брюксел да остави да работят спорните обектни и те да не се разрушават, но правителството да наложи в бъдеще забрана за всякакво строителство в широк периметър на Северното Черноморие - от Балчик до село Тюленово и тези зони за бъдат обявени за защитени.

Ограничението върху ползването на права на собственост ще спаси вече построените вятърни паркове и голф курорта "Трейшън Клифс" от разрушаване, но вероятно ще доведе до съдебни искове срещу държавата от страна на притежатели на имоти в региона, които вече няма да могат да правят нищо върху тях, допуска екоминистърът Нено Димов при обсъждането на темата на правителственото заседание в сряда. Тогава той обяснява на премиера Бойко Борисов за постигнатата с Брюксел договорка, става ясно от публикуваната стенограма от Министерския съвет.

Още тогава Димов обяснява, че в петък ще има среща с кметовете на общините Шабла и Каварна Мариян Жечев и Нина Ставрева и представителите на бизнеса, за да ги запознае с постигнатото споразумение с ЕК.

Нова защитена зона за над 483 хил. дка

След техните разговори, от МОСВ обявиха, че в крайна сметка няма да бъдат премахвани изградените до момента вятърни генератори, голф игрище, къщи, хотели, вилни селища, инфраструктура в защитената зона, но ще се наложи забрана за издаване на нови разрешения за всякакво строителство на територията на бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра”. Предстои нейното обявяване. Тя ще обхваща землищата на селата Тюленово, Камен бряг, Свети Никола, Българево, Каварна, Божурец, Топола и Балчик, като площта ѝ ще бъде 483 362.770 дка, от които 437.272 кв. км морски пространства.

Случаят със строежите на вятърни паркове в региона на нос Калиакра е от 2008 г., когато екозащитници внесоха жалба в Еврокомиисята. Първоначално заведената наказателна процедура срещу България от Брюксел бе за около 600 проекта, за които разрешителните за изграждане са нарушили екозаконодателството на Евросъюза на и на България.

Пред годините обаче бе наложен мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, някои от издадените вече разрешителни загубиха давност. беше също така разширена евромрежата от защитени територии НАТУРА 2000 с територии от региона на Калиакра.

В крайна сметка ЕК заведе през декември 2013 г. дело срещу България в Съда на ЕС в Люксембург за реализираните без извършени екооценки ветропаркове на "Ей И Ес Гео Енерджи“, "Дисиб“, "Лонгман Инвестмънт“, "Калиакра уинд пауър“, "ЕВН Енертраг Каварна“, "Уиндтех“, "Брестиом ООД“, "Еко Енерджи“ и "Вертикал - Петков и с-ие“ ООД, както и на курорта "Трейшън клифс голф енд спа резорт“, разположен между селата Божурец и Топола и заграбил плажа, да който в момента е възможен само платен достъп. Всички те се намират в защитените зони "Калиакра“ и "Белите скали“.

Екоминистерството обаче е успяло да постигне договорка с Еврокомисията седемте реализирани от от тези десет проекта да не се разрушават, а делото да приключи с бъдещи забрани за строежи. Така случаят се прекратява на принципа "пито-платено" за инвеститорите, на които държавата е позволила да строят там, въпреки че не би трябвало. Също така ще бъдат реализирани проектите с действащо разрешително за строежи или ремонти към датата на обнародване на заповедта за забрана на строителството в новата защитена територия.

Ранно предупреждение за птици при всички ветропаркове

За да продължат да съществуват вече работещите шестте ветропарка и голф курортът, до края на септември 2017 г. България трябва да изпълни няколко поставени от Брюксел условия.

Едно от тях е да се разработи график за разширяване на сегашната система за ранно предупреждаване за прелитащи птици, която е изградена от "Ей И Ес" в парка им "Свети Никола", но трябва да обхване и останалите производители на ток от вятърни перки в региона. Тази система реагира при наближаване на ята птици по време на миграцията им по минаващия през ветропарковете път "Виа Понтика" и автоматично спира работата на турбините. До разширяването на тази предупредителна система за всички ВЕИ- проекти, операторите на останалите паркове трябва да спират перките си при меграционните периоди на птиците.

Освен това министърът на околната среда и водите трябва да издаде заповед за обявяване на зона "Комплекс Калиакра“, в която да има забрани за извършване на строителство, с цел опазване на степния хабитат. Трябва да бъдат изменени заповедите за защита на птиците в зони "Калиакра“, „Белите скали“ и „Било“, които да включат мерките, свързани със системата за ранно предупреждение, и такива за опазване на видовете и местообитанията. Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра. Той следва да включва мерки, съгласно Плана за действие за защита на червеногушата гъска, посочват от екоминистерството.

Тези заповеди ще бъдат издадени в най-скоро време и с тях ще се забранят и ограничат дейностите в сегашните защитени зони "Калиакра” и "Белите скали“ за опазване на дивите птици. Екоминистърът ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при наличие на данни за интензивен миграционен поток на птици, които в комбинация със специфични климатични условия, създават опасност от сблъсък с витлата.

"Не е убита нито една птичка"

На правителственото заседание по-рано в сряда екоминистърът Нено Димов обяснява, че "през последните осем години откакто са построени тези ВЕИ-та няма нито една убита птичка", но това не било прието от ЕК като аргумент и те настояват за разширяване на системата за ранно предупреждение.

Той признава, че бъдещите ограничения за строежи ще отнемат права на собственост. "В момента ще тече преглед и това къде се препокриват кадастъра, който например казва, че има нива, а там не е нива, а например е хабитат, който е защитен и къде – не, и къде може да се избегне, тоест да се минимизира, но ще има от тези 7600 декара предполагам, че по-голямата част ще бъдат с отнети права, което е възможно да означава искове срещу държавата от тези, които са собственици", посочва Димов.

Бъдещите забрани край Калиакра

В бъдещата защитена зона "Комплекс Калиакра" ще се забрани използването на дънни тралиращи и драгиращи средства, изграждане на изкуствени подводни рифове и острови. Няма да може да се осъществява търсене и проучване на полезни изкопаеми (строителни и скално-облицовъчни материали), разкриване на нови и разширяване на концесионните площи за добив на полезни изкопаеми с изключение на тези, за които вече има открити процедури за издаване на разрешителни.

Ще се забрани увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове. Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се коригират и преграждат с диги. Категорично се забранява издаването на нови разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, заявяват от екоминистерството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. stefanmg
    #1

    Как да ги бурнат тези ВЕИ като половината са на Цветелина :) А знаете ли, че в нотификацията на Закона за ВЕИ, България е излъгала ЕК, че тези вятърни паркове не са изградени :) Само, че едното го гледа Главна Дирекция Околна Среда на ЕК, а другото ГД Конкуренция :)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.