Пивоварната в Пловдив спира работа, става туристическа атракция

Музей на бирата, варене на уникални крафт напитки и парк за отдих сменят производството

Пивоварната "Каменица" в Пловдив спира да произвежда бира за пазара и става мултифункционален комплекс с музей на пивото, парк за отдих и амфитеатър за културни събития, класически ресторант и традиционна бирария, където ще се сервира варено на място крафт пиво.

На мястото на предприятието ще се реализира проектът "Пивоварница Каменица", който се планира да стане знаково място на Пловдив и туристическа атракция.

"Каменица" е решила след задълбочен анализ да прекрати производствената си дейност в Пловдив и да я пренасочи към предприятието си в Хасково  като решението е взето след задълбочен анализ.

"Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заяви Марко Ниавро, генерален директор на "Каменица“ АД, в съобщение на дружеството.

Затова от петък пивоварната в Пловдив спира работа в сегашния си вид. Това ще доведе до раздялата с 58 от общо заетите 189 служители. Освободените работници са от сферата на производство и логистика. Преназначение в пивоварната в Хасково ще бъде предложено на 16 служители, а на 33-ма ще бъде дадена възможност за временно назначение по проект в пивоварна "Каменица“ в Пловдив до пълното преустановяване на производствените дейности. Така предстоящите промени ще засегнат общо 107 служители, а в Пловдив ще останат да бъдат постоянно заети общо 82 служители на "Каменица“ от търговския и финансовия отдели, човешки ресурси и други.

Всеки един от засегнатите служители ще бъде обезпечен с компенсационен пакет, който ще осигури доход от 7 до 14 месеца в зависимост от индивидуалния трудов стаж в компанията. Наред с това, на всеки служител по желание, ще бъдат предоставени и кариерни консултации.

Ниавро допълни, че компанията ще продължи да е неизменна част от културния и социален живот на Пловдив като подкрепя и в бъдеще  различни местни проекти и инициативи.

Инвестицията в "Пивоварница Каменица" ще е 2 млн. евро и след реализацията на проекта в началото на 2017 г. в комплекса ще бъдат открити около 50 нови работни места в града.

На място ще се произвеждат уникални разновидности крафт бира и така ще бъдат съхранени и развити пивоварните традиции на Пловдив. "Нашата микропивоварна ще е кътче за експерименти, за откриване на уникални рецепти и вкусове, място където един истински пивовар ще може да вдъхне живот на всички свои идеи“, разказа Ниавро.

"Каменица“ АД вече е в процес на търсене на подходящ инвеститор за останалата част от парцела на настоящата пивоварна с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че към подбора на най-подходящия нов собственик ще бъде подходено с изключително внимание и грижа, за да попадне имотът при добросъвестен стопанин, съсед и достоен гражданин на Пловдив.

Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации, отчитайки най-добрия интерес за местната общност, уверяват от компанията.

Споделяне