Пивоварната "Загорка" започва да произвежда слънчев ток за свои нужди

Пивоварната "Загорка" започва да произвежда слънчев ток за свои нужди

Старозагорската пивоварна "Загорка" е започнала да инсталира фотоволтаични панели за производство на слънчев ток за собствени нужди и скоро ще може да захранва с екоенергия част от мощностите си. Това съобщиха в сряда от дружеството, което е част от една от световните пивоварни корпорации "Хайнекен" (Heineken). Не се посочва размерът на инвестицията и каква ще е инсталираната мощност на соларните съоръжения, но се отбелязва, че решението е част от глобалната стратегия на компанията за намаляване на въглеродните емисии и от платформата за устойчиво развитие "Създаваме по-добър свят".

Целта на "Загорка" е до 2030 г. да използва само енергия от възобновяеми източници.

Соларният парк е първият по рода си сред пивоварните в България и ще допринесе за ограничаване на въглеродните емисии, които само през 2020 г. са били намалени със 70 процента. Това е станало в резултат от използването на 100% зелени хладилни витрини на пазара. При транспорта парниковите газове са намалени с 24%. Компанията също така използва отново и рециклира напълно отпадъците си от производството. Отпадните води пък вече са минали от втора на първа степен на пречистване.

Инвестициите на старозагорската пивоварна за реализиране на устойчиви практики за 2020 г. са 653 000 лв.430 хил. лв. са били вложени за намаляване с до 8 процента на използваното количество пластмаса в производството на PET опаковките.

Споделяне

Още от Бизнес