”Пияните” на Явор Гърдев с ”Икар” за най-добра постановка

Призовете за водещи роли взеха Захари Бахаров и Радина Кърджилова

Захари Бахаров, сн. БГНЕС

"Пияните" от Иван Вирипаев на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала" спечели "Икар-2018" за най-добър спектакъл.

По традиция Националните награди "Икар" се връчват на 27 март, когато се отбелязва Международния ден на театъра.

Галин Стоев спечели тазгодишната награда "Икар" за режисура за спектакъла си ”Танцът Делхи“ в Народния театър.

Актьорът Захари Бахаров получи "Икар" за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Актрисата Радина Кърджилова взе приза за водеща женска роля за Екатерина в същата постановка.

София Бобчева и Явор Бахаров спечелиха тазгодишните "Икар"-и за поддържаща роля.

"Икар" за дебют получиха актьорите Шахин Шехзен, Антоан Петров, Денис Хаят и Павел Емилов за "Ревизорът" от Гогол на Нина Димитрова, продукция на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Най-добрият куклен спектакъл на "Икар-2018" е "Парченцето" по мотиви на Шел Силвърстийн, постановка на Веселин Бойдев в Бургаския куклен театър.

Асен Аврамов взе наградата за авторска музика за "Бесове" по Достоевски на Иван Добчев в Театралната работилница "Сфумато".

"Икар" "За чест и достойнство" беше присъден на Иван Иванов, а Васил Михайлов трябваше да вземе почетен Икар "за цялостен принос", но след обявяването на номинациите заяви, че отказва да го получи.

За работата си в "Пияните" и "Танцът Делхи" Никола Тороманов заслужи "Икар" за сценография.

Наградата за майсторско техническо осъществяване е за "Франкенщайн" от Ник Диър по романа на Мери Шели, постановка на Стайко Мурджев в Театър "София".

Споделяне

Още от Общество