Пиже и синът му остават в ареста заради побоя в Самоков

Трайчо Василев-Пиже

В четвъртък Софийският апелативен съд окончателно остави в ареста станалия национално известен ром Трайчо Василев-Пиже, който доскоро заемаше второто място в общинската листа на ДПС в Самоков. На 6 октомври Пиже и доведеният му син Владимир Андонов влязоха в хулиганска разпра с екип на Нова телевизия, който бе на репортаж за незаконното енерго в ромската махала в Самоков.

Журналистката Надя Ганчева беше блъскана и обиждана, шофьорът на телевизията беше буквално набит, а операторът - ударен няколко пъти. Подозренията за побоя паднаха основно върху сина на Пиже. По разпореждане на прокуратурата ДПС-активистът и синът му бяха арестувани и обвинени в хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм. Те ще отговарят пред съда и за повреждане на чуждо имущество, тъй като камерата и колата на Нова телевизия също пострадаха.

Така от кандидат за общински съветник Пиже се превърна в арестант. Лидерът на ДПС Лютви Местан веднага се отрече от него, обявявайки, че никога не е знаел за присъствието му в партийните листи. Разгласяването на случая бе доста неудобно за ДПС, тъй като Трайчо Василев има седем присъди.

Лидерът на ДПС в Самоков и депутат от ДПС Александър Методиев – Бат Сали на свой ред разказа, че Пиже бил вкаран в листата, за да бъде "превъзпитан" и да разбере какво е да се поема отговорност. Опитът за превъзпитание се оказа неуспешен и Пиже пак се намери в съдебната зала.

Неговият адвокат Георги Лялев опита да представи пред съда ситуацията в ромската махала като инцидент, а поведението на клиента му като укорима постъпка, но не и хулиганство. Според него доказателствата срещу Трайчо Василев били, че е крещял, бутал и псувал, но не бил удрял. По думите му, Пиже дори опитвал да успокои тълпата, а това нямало как да стане, освен с крясъци.

"В светлината на заливащите ни точно от тази медия (Нова телевизия) формати е най-малко цинично да се иска арест", каза Лялев, без да уточни как точно просташките изяви в риалите форматите оневиняват клиента му. Адвокатът поиска от съда по-лека мярка за неотклонение, а самият Пиже пожела да бъде пуснат под парична гаранция.

Съдът обаче прие, че срещу двамата обвиняеми са налице достатъчно доказателства, че са хулиганствали. Магистратите решиха, че Пиже, макар и реабилитиран, може да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Те се мотивираха с богатото му съдебно минало.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?