ПКК обявява примирие, ако Турция се откаже от офанзива

ПКК обявява примирие, ако Турция се откаже от офанзива

Кюрдската работническа партия (ПКК) обяви едностранно примирие, при условие, че Турция се откаже от нахлуване в Северен Ирак, спре атаките срещу позиции на ПКК и се ангажира с мирно решение.

Ако Турция спре да ни атакува, битката ще спре и ще започнем мирен процес. Ние сме готови на диалог и сме склонни да участваме в политически процес, ако Турция ни даде този шанс, се казва още в декларацията, разпространена в понеделник вечерта.

Искаме свобода на политически действия, културни права и право на самоопределение, както предвиждат международното право и правата на човека, и искаме от Турция да спазва правата на кюрдите, се посочва в декларацията.

Тя излиза часове след като турската армия потвърди за изчезнали свои военнослужещи вследствие на нападението на кюрдски бунтовници от миналата нощ, когато други 12 турски войници бяха убити.

Иракският президент Джалал Талабани беше в Иракски Кюрдистан в опит да намали напрежението на страната си с Турция, която заплашва с нахлуване.

Нападението на кюрдските бойци е станало в Югоизточна Турция, но турските военни казват, че хората на ПКК са базирани в Северен Ирак, предаде СиЕнЕн.

Миналата седмица турският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, която дава право за военна операция на иракска територия срещу бойци от ПКК, които са обвинени за действия срещу Турция.

САЩ и Ирак призовават Турция за въздържаност. Турският външен министър Али Бабакан, който в момента е на обиколка в Близкия Изток, обеща, че страната му ще направи всичко възможно да разреши проблема чрез дипломатически усилия.

“Но в крайна сметка, ако не постигнем никакви резултати, има и други средства, които може да използваме”, заяви той.

След като Анкара потвърди за отвлечените войници, премиерът Реджеп Таийп Ердоган призова Съединените щати да предприемат “бързи стъпки” за ликвидиране на ПКК в Ирак, предаде АП.

Ердоган заяви, че провел телефонен разговор с държавния секретар Кондолиза Райс, която помолила за “няколко дни”.

В понеделник Белият дом призова иракското правителство да предприеме бързи действия да спре атаките на кюрдските бунтовници през границата в Турция.

"Не бихме искали да станем свидетели на по-мащабна военна акция на северната граница”, заяви говорителят на Белия дом Тони Фрато, цитиран от Ройтерс.

В интервю, дадено преди атаките в неделя, Ердоган заяви пред британския в. “Таймс”, че Турция ще направи “всичко, което е необходимо”, за да се защити.

Той смята, че съседен Ирак предоставя убежище за терористи. Съгласно международното право ние имаме права и ще ги използваме, не ни е нужно да вземаме разрешение от който и да е, каза Ердоган, който в понеделник е в Лондон за среща с британския премиер Гордън Браун.

Междувременно в цяла Турция се провеждат протести с призиви към  правителството за незабавни удари срещу ПКК. Напрежението се засили, след като турската армия призна за взетите в плен войници.

В понеделник уебсайтът на турските военни помести съобщение, в което се казва, не независимо от усилията за издирване, не е осъществен контакт с осемте военнослужещи, които са изчезнали малко след въоръженото нападение.

Близката до ПКК агенция Фират съобщи, че кюрдските бунтовници са заловили осем войници и назова имената на седем от тях.

Турските вестници публикуваха снимки на мъртвите войници, повечето от които са млади донаборници. Повечето заглавия във вестниците призовават за отмъщение.

“Окуражаваме турското правителство да продължи да търси решение чрез диалог с иракското правителство”, заяви в понеделник говорител на британския премиер.

Ердоган обаче предупреди САЩ, че липсата на успешни действия срещу ПКК заплашва близките отношения между Анкара и Вашингтон. Няма нито един позитивен резултат, откакто на президента Джордж Буш беше казано за присъствието на ПКК в Ирак, заяви Ердоган пред “Таймс”.

Кореспондент на ББС отбелязва, че Турция спешно се нуждае от някакъв ясен знак, че съюзниците ѝ ще помогнат да се справи с ПКК, а в противен случай ще бъде трудно да не предприеме военна операция в Северен Ирак.

Ердоган каза, че може да се откаже от нахлуване в Ирак, ако САЩ и Ирак елиминират ПКК и базите ѝ и предадат лидерите на организацията.

Според иракското правителство тези искания са нереалистични. Преди ден президентът на страната Джалал Талабани настоя ПКК да предаде оръжие и членовете ѝ да напуснат страната.

Ердоган също така обвинява САЩ, че влошават отношенията с Анкара, след като комисия в американския Конгрес прие резолюция, в която признава арменския геноцид от 1915-17 г.

Споделяне

Още от Свят