ПКК освободи от плен осем турски военни и цивилни представители

Пленниците се срещат със своите близки

Кюрдската работническа партия (ПКК) освободи осем държани в плен турски военни и цивилни представители в рамките на започналия процес за мирно уреждане на кюрдския конфликт.

Турските медии, цитирани от БТА, съобщават, че пленниците - шестима войници, полицай и кандидат-околийски управител, са били предадени от бунтовниците на турска делегация, включваща правозащитници и двама депутати от прокюрдската Партия за мир и демокрация. Турската делегация е била охранявана от сили за сигурност на иракските кюрди. Предаването се е осъществило около 10 часа сутринта в сряда в планинския район на Амадия в Северен Ирак, в който се намират лагери на ПКК.

Един от военните командири на ПКК - Сюлейман Шахин с кодово име Бавер Дерсим, е заявил, че предаването на пленниците не е обвързано с условия и е хуманен акт.  Той изразил надежда, че освобождаването на пленниците ще допринесе за процеса на мирно решение на кюрдския конфликт. Бунтовническият командир посочил, че освобождаването е в отговор на призива на лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан и подчертал, че пленниците не са били малтретирани.

Турските вестници уточняват, че Бавер Дерсим е командирът, дал нарежда за нападение в окръг Токат в района на Решадийе през 2009 г., при което загинаха седем турски войници.

Вестник "Миллиет" цитира депутата от Партията за мир и демокрация Адил Курт, който е заявил от името на турската делегация, че безусловното освобождаване на пленниците е жест, насочен към мирния процес.

Вестник "Милилет" цитира турския вицепремиер Бешир Аталай, който е подчертал, че освобождаването на пленниците не е резултат на пазарлък. Той е посочил, че властите разглеждат тази стъпка от страна на ПКК като положителен жест с оглед хода на мирния процес.

Вестник "Заман" съобщава, че в изказване пред турски журналисти по време официалното си посещение в Швеция президентът Абдуллах Гюл е приветствал освобождаването на отвлечените турски представители. Той е подчертал необходимостта от отговорно поведение на всеки в започналия мирен процес. Гюл е обърнал внимание, че ако бъде сложен край на насилието, това ще улесни прехода от политика в областта на сигурността към политика на реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?