Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук!

11 коментара
Плачем, че VW не идва, но активно гоним тези, които вече са тук!

Информацията, че "Фолксваген" (VW) най-вероятно няма да изгради новия си завод в България, се приема като малка национална катастрофа – медиите и социалните мрежи са залети от мрачни коментари за "провалената" ни държава. Донякъде съм съгласен с подобна интерпретация – всеки неуспех в привличането на голям инвеститор трябва да се разглежда по подобен начин.

Накрая VW може все пак да дойде, но аз още сега виждам позитивното в цялата история: Благодарение на лавината от коментари и стискането на палци, българското общество най-сетне започна да осъзнава колко важни за развитието на страната са големите индустриални инвестиции. Крайно време беше. Защото последните години са изпълнени с примери, в които не просто не се борихме за тях, а даже активно ги прогонвахме.

Ще коментирам само най-значимия и известен случай – спирането на проекта на "Шеврон" за проучване за шистов газ. За забравилите, припомням: През лятото на 2011 г. компанията плати 30 милиона долара за разрешение за проучване за шистов газ в Североизточна България. Броени дни след това стартира пропаганда кампания срещу проекта. Сформира се специфична коалиция от леви и зелени до крайно-десни активисти, организации и партии, обединени от "каузата" да се предотвратят не само добива, а дори и проучванията за наличие на шистов газ. Кампанията по "страхуване" на населението започна в интернет и социалните медии и много бързо премина в ежедневно присъствие по всички национални медии и протестни шествия с десетки хиляди участници във всички по-големи градове в страната. Рационалният диалог бе напълно заглушен. Мненията на експертите по темата – геолози, инженери, икономисти – останаха практически нечути. В резултат през януари, 2012 г., парламентът наложи мораториум върху технологията на хидравлично напукване, чрез което се проучва и добива газ от шисти. След около още две години "Шеврон" се оттегли от България.

Днес оплакваме пропуснатите ползи от неидването на компания, за чието привличане сме готови да похарчим стотици милиони, а тогава активно прогонихме друга такава, която си беше платила, за да е тук. Без да подценявам потенциалните ползи от идването на VW, трябва да отбележа, че пропуснатите ползи от прогонването на "Шеврон" всъщност бяха доста по-големи. Според американската Агенция за енергийна информация България вероятно разполага със залежи на шистов газ от 481 млрд. куб. м и с над 200 млн. барела шистов нефт. Това са огромни за нашите нужди количества, които дават възможност не само за използване на евтина и чиста енергия, а за експлозивно развитие на множество традиционни за България индустрии, за които газът е суровина – производство на торове, пластмаси, химикали, влакна и др. Според изготвената от екип на икономиста Красен Станчев оценка на пълните ефекти от евентуалния добив върху икономиката ни в период от 30 г. варира от 9.5 млрд. евро инвестиции, 26 хиляди работни места и 18.3% по-висок БВП в края на периода (консервативен вариант) до 27 млрд. евро инвестиции, 39 хиляди работни места и 26.6% по-висок БВП (пълен потенциал). Знам, и на мен ми е трудно да си представя подобни числа!

Горните сметки даже не включват трудни за остойностяване ползи като енергийна сигурност и независимост от една, иначе братска, страна, както и намаляване на замърсяването на въздуха, което ежегодно допринася за преждевременната смърт на около 10 000 души и се дължи в най-голяма степен на изгарянето на твърди горива от домакинствата. Градските топлофикации и директното използване на газ за отопление са чистите алтернативи, които масово се използват в Европа. Ако приемем, че значима част (над 50%) от потребителите на твърди горива в големите градове преминат на ТЕЦ, газ или ток, България би могла да се отърве от проблема с мръсния въздух и всеки един от нас да живее с около 2 години по-дълго и по-здрав. Забележете, че проект, който бива отхвърлен заради имагинерен страх от "екологична катастрофа" всъщност осигурява пряк път към решаване на най-значимия екологичен проблем на страната. И това ако не е парадокс?

Войната срещу добива на собствен газ съвсем не приключи с изгонването на "Шеврон". В края на 2017 г., след подобна кампания за всяване на масов страх, община Генерал Тошево проведе референдум, за да предотврати проект за добив на газ на територията си. Забележете, че става дума за напълно стандартен проект, без фракинг, при това не за проучване, а вече за реален добив. Под такъв "обществен“ натиск, РИОСВ-Варна отхвърли Доклада по ОВОС на инвеститора и практически спря проекта. Явно не искаме изобщо да чуем за собствен добив на газ? А, ако случайно и "Шел" намерят нещо значимо в морето, как ще реагираме?

Също в края на 2017 г. правителството използва Мораториума от 2012 г. като претекст да откаже разрешение за провеждане на научна експедиция за проучване на газови хидрати в Черно Море, поискано от немски научен институт. Над 4 трилиона куб. м. природен газ са прогнозните ресурси, които може да лежат на дъното в българска акватория. Правя хипотетично сравнение само, за да придобиете представа за какво количество иде реч: Ако Хан Аспарух го беше намерил през 681 г. и България оттогава потребяваше толкова газ годишно, колкото днес, точно щяхме да сме стигнали до изчерпването му. Явно не искаме да знаем дали наистина са там?

Газовите проекти са само върха на айсберга на активно прогонени от нас самите значими инвестиции. От предотвратяването на проекти за добив на метални руди за милиарди евро, през практически всеки проект за енергийно оползотворяване на отпадъци, забраната за отглеждане на ГМО, до забавянето или окончателно възпрепятстване на десетки други проекти за инфраструктура, заводи или курорти – днес анти-бизнес активизмът у нас достига застрашителни размери, които буквално стопират технологичния прогрес и икономиката ни.

Да, безспорно активното гражданско общество е изключително важен елемент от формулата на всяка добре работеща демокрация. Да се служи на интересите на обществото обаче е чест, която поставя много високи изисквания към активиста. На първо място той трябва да е добре информиран и да схваща, че без индустрия и инвестиции няма нито работа, нито висок стандарт на живот. И тъй като съм убеден, че много хора ще извадят от ръкава си "екологичната" карта, държа да отбележа – абсолютно всеки индустриален проект, включително и автомобилен завод, има пряко негативно въздействие върху околната среда. То обаче винаги може да бъде управлявано и минимизирано. Точно това се случва навсякъде, където има значим добив на нефт и газ в САЩ, като в Тексас и Пенсилвания – хората не само забогатяват, но и живеят във все по-чиста среда. Колкото по-голям е икономическият ефект от една инвестиция, толкова по-значими са непреките ползи за околната среда – просто само така можем да имаме средствата, за да си позволим чист въздух, води, почви и опазване на природата. Неслучайно, най-богатите страни в света са и най-чисти. Или някой се съмнява в простия факт, че Швейцария е по-зелена от Пакистан?

Да, държавата ни се проваля. Но не толкова в привличането на нови инвеститори, колкото в създаване на добри условия за бизнес и изграждане на обществено съзнание за приемане на компаниите и индустриите, които вече са тук. Защото каква полза има България от тяхното развитие и успех, ако ги принуждаваме да инвестират печалбите си в чужбина? Крайно време е това да се промени!

* Коментарът на управляващия партньор в консултантската компания "Денкщат България" е публикуван в корпоративния ѝ блог.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Milenca
  #11
  Отговор на коментар #9

  Стига си дрънкал глупости! Всеки българин - енергиен специалист!Все еднокнижници

 2. Milenca
  #10

  Да, добивът на шистов газ е много опасен. Както и втечнената газ по интерконектора от Гърция - МНОГО ОПАСНА! Вече 10 години се строи този интерконектор, и др. Жаклен Коен от БЕХ нещо май пак го спря? Много опасни са и ГМО-тата от Кауфланд и Лидл, а накрая най-опасни се оказаха родните прасенца - почти 80% чумави!

 3. Крис
  #9

  Неграмотна, манимулативна, поръчкова статийка! Добивът на шистов газ с фракинг е опасен. И не е нужно да си специалист, за да го разбереш. Ако говорим за Добруджа това е район с водопропусклови варовикови скали. Вкарването на каквито и химикали означава само едно - непосредствена опсност от замърсяване на подпочвените води, коити са единственият източник на вода е района. Отделно от това е проблемът, че са нужни огромни количества вода, същата, която в момента се ползва от хората. Отпадъчната вода с химикалите, които не са останали под земята, как и къде ще се съхранява. Шеврон ли ще си я вземе ли или авторът на статийката ще я изпие?

 4. Филка Русофилка
  #8

  Напълно подкрепям основната част от изложението и заключенията на младежа - управляващ партньор в "Денкщат България", с изключение на някои екстравагантности, за да интересен на „широкото обществено мнение“:
  1. В България няма „крайно-десни активисти, организации и партии“. Набедените за такива са ултралевичарски, прокомунистически, русофилски 5-токолонници - „възродители“ ала Костя Копейкин, паравоенни лъже-патриотични „левскари/шипки“, има и парламентарно представени;
  2. Становището му „VW най-вероятно

 5. [email protected]
  #7
  Отговор на коментар #6

  Ако е вярно,тогава не знам,какви точно "зелени" са вашите.Значи няма да правим лифт на Банско,защото сме щели да отсечем 1000 дървета,и срещу Белене.Но няма проблеми да дупчим Добруджата ,да търсим шистов газ????Някой трепете с логика.:))))))))))))))))))))А Бойко,страхлив или не,от протести е трети мандат премиер,къде сте вие на политическата карта в БГ,от която и партия да си?!

 6. марин
  #6
  Отговор на коментар #2

  пак ЛЪЖЕШ, както често правиш!зелените в ДБ са срещу екологично вредните проекти - черноморието, пирин, белене....срещу шеврон протестираха други псевдозелени - проруски червени агенти! аче са псевдо се вижда от това че същите са за беленеи да ти напомня, че твоят ГЕРБ блокира шеврон и шистовото проучване! ББ е страхлив и се плаши от всеки протест!

 7. [email protected]
  #5
  Отговор на коментар #4

  Ами ти като си много "умен",защо не направи връзката с двете статии?Дали Медиапул го твърдят или само отразяват,е без значение,защото е важна информацията в статиите.А тя е че държавата върви напред,колкото и ДЕБ*ИЛИ като тебе,да ни обясняват колко зле ставала!

 8. Baraev
  #4
  Отговор на коментар #2

  Медияпул не твърдят нищо, те просто като медия отразяват новини! В цитираната от теб статия проучването е направено от "Ернст И Янг". А ти, .. ти си оставаш пр*ст и като такъв знаеш къде и какво да си направиш ..

 9. Коментарът е изтрит в 16:40 на 19 юли 2019 от автора.
  #3
 10. [email protected]
  #2

  Да поясня нещо на автора на статията. Противниците на Шеврон и копаенето за Шистов газ,са в ДБ.ТАм са основно зелени и леви другари(нищо че се правят на сини и "автентични")! А иначе,пак за сведение на автора,ще му пусна една статийка на Медиапул,които вчера твърдяха ,коренно различното за чуждите инвестиции в държавата! https://www.mediapool.bg/rast-na-chuzhdite-proekti-u-nas-spad-v-evropa-news295464.html

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.