Плагиатство поставя под въпрос легитимността на ректора на Красьо Черния

Плагиатство поставя под въпрос легитимността на ректора на Красьо Черния
Ректорът на Стопанската академия в Свищов доц. Величко Адамов, нашумял като научен ръководител и бизнес-партньор на лобиста с ланците Красьо Черния, оглавява необезпокоявано ВУЗ-а, въпреки че е доказан плагиат. Макар това да е установено от Научната комисия по икономическите науки към Висшата атестационна комисия (ВАК), Адамов продължава незаконно и необезпокоявано да заема научна длъжност, а заради автономията на университетите държавата се оказва с "вързани ръце".

Сдружението "За европейско качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството" разпространи материали, от които е видно, че Величко Адамов е плагиатствал. Те представят сравнения между дисертационния труд на Адамов от 1999 година и оригинала, писан още през 1974 година от французина Жорж Депаленс.

Дисертационният труд на Адамов е озаглавен "Оптимизиране на дългосрочните капитали в индустриалната фирма". Тогава обаче Висшата атестационна комисия (ВАК) отхвърля дисертацията му с мотива, че собственият му принос е твърде малък и в голяма степен е ползвал чужди произведения без да ги цитира. Адамов обжалва пред по-висша инстанция, но тя прави същата констатация. Бъдещият ректор не стига обаче докрай и не обжалва решението пред върховния орган – президиума на ВАК.

Така в регистъра на ВАК Адамов фигурира само като кандидат на науките от 1979 година и доцент от 1988 година.

Запознати със случая твърдят, че книгата на Депаланс е изчезнала мистериозно от университетската библиотека и Френския културен център, след като Адемов бил разконспириран от ВАК.

От сдружението поставят въпроса как, след като в академичните среди отдавна е известно, че Адамов е плагиат, той е станал ректор на Стопанската академия и настояват за намеса на държавата в лицето на министъра на образованието Сергей Игнатов.

Според Закона за висшето образование членовете на академичния състав трябва да бъдат освободени от длъжности при доказано по установения ред плагиатство в научните трудове.

Самият Игнатов е коментирал по време на парламентарен контрол казуса и от отговора му става ясно, че е с "вързани ръце". По закон висшите училища са автономни и в Закона за висшето образование липсва установен пряк механизъм, по който министърът на образованието може да повлияе върху отстраняването на ректора на висшето училище.

Съгласно чл. 35 от Закона за висшето образование, ректорът може да бъде отзован преди изтичане на мандата му единствено и само с решение на органа, който го е избрал, тоест на общото събрание, след установяване на извършеното нарушение по безспорен начин и обсъждане на неговата тежест.

Така въпреки доказаното плагиатство съдбата на ректора зависи от колегите му в Свищовската академия, където Адамов е на особена почит.

Прокуратурата вече проверява дейността на Свищовската академия, след като стана ясно, че лобистът с ланците Красьо Черния и ректора на академията са въртели общ бизнес, а преподаватели изнесоха данни за феодализъм и безобразия във висшето училище.

В четвъртък стана ясно още, че освен Стопанската академия в Свищов прокуратурата проверява още УНСС и Югозападния университет "Неофит Рилски" по сигнали за различни нарушения. Става въпрос за съмнителни обществени поръчки, начина на провеждане на изпити и поставянето на оценки и незаконно обогатяване на ректори и преподаватели.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?