След телефонен разговор между президентите Порошенко и Путин

Плахи надежди за мир в Украйна

Киев обяви, че има споразумение за спиране на огъня, Москва отрече, все пак бил договорен мирен план от 7 точки

Путин и Порошенко се здрависват по време на срещата в Минск в края на август.

Плахи надежда за прекратяване на конфликта в Източна Украйна в сряда, въпреки противоречивите информации, разпространени от Киев и Москва, за договореното в телефонен разговор между президентите на двете страни Петро Порошенко и Владимир Путин. Първоначално Москва отрече украинско съобщение за постигнато споразумение за трайно прекратяване на огъня в Донбас. Причина за това очевидно е нежеланието ѝ да признае, че е част от конфликта. Впоследствие руският президент обяви, че е съгласувал с Порошенко план за уреждане на ситуацията в Украйна.

Киев е взел решение за постоянно прекратяване на огъня в Източна Украйна, съобщи най-напред в сряда пресслужбата на украинското президентство. Съответната договореност била постигната по време на телефонен разговор между президентите Порошенко и Путин.

"Резултат от разговора стана договореността за постоянно спиране на огъня в Донбас. Постигнато бе взаимно разбиране за стъпките, които ще способстват за установяване на мира", се казваше в съобщението без да се дават повече подробности.

По-рано за такъв телефонен разговор съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, но той не спомена за постигането на такава договореност, а само отбеляза, че руският президент и украинският държавен глава са установили, че "до голяма степен съвпадат вижданията им" за начините за излизане от кризата.

След съобщението на украинското президентство обаче Песков заяви: "Путин и Порошенко наистина обсъдиха стъпки, които биха допринесли за прекратяване на огъня между бойците и украинските сили. Русия не може фактически да се споразумее за прекратяване на огъня, защото не е страна в конфликта."

Двамата президенти се срещнаха на 27 август в Минск и се договориха за изработване на мирен план за уреждане на конфликта в Източна Украйна и обсъдиха доставките на хуманитарна помощ за Донецка и Луганска област. Тогава Путин каза, че условията за прекратяване на огъня в Донбас не са били обсъждани, защото това не било работа на Русия, а на самата Украйна.


Тази сряда, часове след първото украинско съобщение, Владимир Путин обяви, че е съгласувал с украинския си колега Петро Порошенко план за уреждане на ситуацията в Украйна. Планът се състои от седем точки, каза Путин по време на посещение в Монголия.

Руският президент увери, че е на много близки позиции с украинския си колега за това как да бъде решен конфликтът в Украйна.

"С цел прекратяване на кръвопролитията и стабилизиране на обстановката в Югоизточна Украйна, смятам, че противоборстващите страни трябва незабавно да съгласуват и координирано да осъществят следващите действия", подчерта Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той допусна, че украинските власти и проруските бунтовници в източната част на страната могат да постигнат окончателно споразумение по въпроса до петък, 5 септември, в рамките на контактната група.

Путин призова украинската армия да прекрати операцията срещу сепаратистите, а бунтовниците - да спрат своето настъпление в Донецка и Луганска област.

Сред другите стъпки към уреждането на конфликта са размяната на пленници, установяването на хуманитарен коридор за бежанците и доставката на хуманитарна помощ, отбеляза той.

Една от предложените мерки предвижда "пълноценен и обективен международен контрол за спазването на условията за прекратяване на огъня и мониторинг на обстановката в зоната за сигурност, която ще бъде създадена", допълни руският президент.

Засега няма реакция от подкрепяните от Москва сепаратисти в Източна Украйна.

Седемте точки в плана

По късно на сайта на Кремъл бе публикуван пълният списък от седемте точки в плана:

- Прекратяване на настъпателните операции на украинските въоръжени сили и на въоръжените формирования на доброволците в Донецка и Луганска област;

- Изтегляне на украинските войски на разстояние, изключващо възможността от артилерийски обстрел на населени места;


- Извършване на пълноценен и обективен международен контрол за спазване на условията по прекратяването на огъня и наблюдаване на обстановката в създадената зона на сигурност;


- Изключване на използването на бойна авиация срещу мирни граждани и населени места в зоната на конфликта;


- Организиране на размяна на пленниците на принципа "всички за всички" без никакви предварителни условия;


- Отваряне на хуманитарни коридори за придвижване на бежанците и доставка на хуманитарна помощ в градовете и другите населени места на Донбас (Донецка и Луганска област);


- Осигуряване на възможност за изпращане в пострадалите населени места в Донбас на ремонтни бригади за възстановяване на разрушените инфраструктурни обекти и оказване на помощ за подготовката за зимата.

Яценюк отхвърли мирния план като опит за заблуждаване на Запада


Украинският премиер Арсений Яценюк отхвърли мирния план на руския президент Владимир Путин за страната му, предаде Ройтерс, като се позова на негово изявление.

Това е опит на Путин да заблуди Запада в навечерието на срещата на върха на НАТО и да избегне нови санкции срещу Русия, предупреди Яценюк и заяви, че истинският план на руския президент "е да унищожи Украйна и да възстанови Съветския съюз".

"Всички предишни споразумения с Русия - в Женева, Нормандия, Берлин и Минск - бяха пренебрегнати или безочливо нарушени от руския режим", отбеляза Яценюк.

Обама: Русия спре "да се преструва", че не контролира сепаратистите

Президентът на САЩ Барак Обама коментира новините за разговора между Путин и Порошенко с думите, че примирието в Украйна може да бъде ефективно само ако Русия спре "да се преструва", че не контролира проруските сепаратисти и престане да изпраща войници и оръжия на украинска територия, предаде Ройтерс.

Обама направи това изявление на пресконференция в Естония, където пристигна на посещение ден преди началото на срещата на върха на НАТО в Уелс, на която ще се обсъжда и украинската криза.


"Ние постоянно подкрепяме усилията на президента Порошенко за постигане на действено примирие, което да може да доведе до политическо решение", каза Обама. Той подчерта, че САЩ ще продължат да предоставят на Украйна обучение и подкрепа за повишаването на потенциала на нейните въоръжени сили и призова международната общност да окаже спешна помощ на икономиката на Украйна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?