Пламък от природния газ в Кипър ще бъде запален в средата на септември

Американската компания Нобъл енерджи смята, че е постижимо в средата на септември да бъде запален пламък от природния газ в "Блок 12" в кипърската икономическа зона, заяви кипърският министър на енергетиката Йоргос Лакотрипис, цитиран от агенция АНА-МПА.

Министърът поясни, че запалването на огъня ще стане, за да бъде контролирано налягането и качеството на природния газ.

В средата на юни въпросната компания започна нови сондажи, за да потвърди открития от нея преди две години природен газ край бреговете на средиземноморския остров. Нобъл енерджи бе натоварена от правителството в Никозия да търси газ в шелфа на Кипър в края на 2011 г. Компанията пое ангажимент да установи точния размер и надеждността на откритото газово находище "Блок 12", в най-югоизточната част на кипърската икономическа зона.

Блокът е близо до огромно израелско газово находище. В контекста на откритото гориво се разисква и възможността за изграждане на газов терминал на острова с участието не само на Нобъл енерджи, но и на други компании с цел по-пълна експлоатация на находището, а също и за пренос на гориво чрез тръбопроводи.

Фирмата Нобъл енерджи откри в края на 2011 г. значителни запаси от природен газ, оценявани на 140-230 млрд. кубически метра. Сега компанията провежда ново сондиране, необходимо за уточняване на обема на находището, което ще даде възможност за планиране на по-нататъшните стъпки за неговото усвояване, за доставка на газ на острова, строителство на терминал за втечнен газ и експорт на природния газ.

Кипърският енергиен министър окачестви като "ключово значими" сондажите, извършвани в "Блок 12", които трябва да потвърдят наличието на гориво, тъй като по думите му "това е първо откритие на местни находища".

Надяваме се, че това ще са и първите доказани находища в най-скоро време, допълни той.

Във връзка с блокове 2,3 и 9, за които кипърското правителство издаде разрешителни за проучвания на италианско-корейския консорциум ENI/KOGAS Лакотрипис каза, че в началото на септември ще започнат сеизмични проучвания, а сондажите се очаква да бъдат направени през четвъртото тримесечие на 2014 г.

За блокове 10 и 11, за които има издадени лицензи на компанията ТОТАЛ, министърът каза, че френският гигант вече е започнал сеизмични проучвания. Той добави, че ТОТАЛ ще започне проучвателни сондажи през второто тримесечие на 2015 г.

Енергийният министър обаче изтъкна, че ТОТАЛ ще проучва първо за петрол в "Блок 10" и след това за природен газ. Както той обясни, разликата между петрола и природния газ е, че когато се открие петрол това означава, че цялото находище е с петрол. Колкото до изграждането на терминал за втечнен газ, министърът поясни, че въпросът за този терминал е в процес на планиране и че с него се цели Кипър да стане енергиен център в региона.

За Кипър изграждането на терминала в района на южното крайбрежие на острова между градовете Ларнака и Лимасол е от приоритетно значение в условията на тежката финансова криза, която преживява държавата. В момента Никозия провежда мащабно преструктуриране на икономиката по искане на Тройката международни кредитори в замяна на предоставената финансова помощ в размер на 10 милиарда евро и силно залага на газовите находища.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес