Пламен Бобоков призна, че е ходатайствал за прокурор Николай Николов

Интересувал се от случая с либийския танкер, заради бизнеса им в тази страна

Пламен Бобоков пред съда, сн. БГНЕС

Русенският бизнесмен Пламен Бобоков призна в неделя, че е ходатайствал за назначението на прокурор Николай Николов за окръжен прокурор на Русе, както и че е обсъждал с президентския съветник Пламен Узунов  решение на ВАС за отмяна на заповед за забрана за отплаване на арестувания либийски танкер "Бадр".

Бобоков, който заедно с брат си Атанас, е обвиняем за участие в престъпна схема за оставяне необезвредени опасни опасни след рециклиране на акумулатори, се сдоби в петък и с обвинение за търговия с влияние.

Според прокуратурата русенският прокурор Николай Николов е искал Пламен Бобоков да лобира в негова полза, като използва контактите, които има на високо ниво.

"Става дума за ходатайство за един изключително достоен, отговорен и изключително сериозен човек - прокурор Николай Николов, чрез мой приятел, който е близък до един от стълбовете на власт и влияние. Да, очевидно не е успешен този лобинг, защото както виждате Николов не е окръжен прокурор, друг е човекът", каза пред бТВ Пламен Бобоков, който в момента е под домашен арест след като бе освободен след второто му задържане заради недоразумение с плащането на гаранцията му, от 1 млн. лв.

Според бизнесмена изборите на окръжен прокурор винаги са предопределени.

"Има два стълба на власт и влияние, които винаги предопределят кой, къде и кога да отиде", каза той. "Аз просто съм се възползвал от това, че имам приятел, който е близък до втория стълб, и съм го помолил, ако може - да даде възможност на това момче. Нищо повече", заяви той.

"Всичко се знае за тези два стълба на влияние и на власт. Обвинението срещу мен за търговия с влияние е висша форма на цинизъм. Това също не ме изненадва, защото в последните няколко дни всеки ден сме свидетели на това, как животът ни поднася нови дефиниции за цинизъм в нашата държава", коментира Пламен Бобоков, чийто брат все още е в ареста.

Всички назначения в Русе - до портиера, дело на Пламен Нунев

По думите му всички назначения в Русе - прокурори, съдии, директори на МВР, всеки държавен чиновник до портиер се назначава от областния координатор на ГЕРБ, депутата Пламен Нунев. "Той разбира се не го прави сам. Зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна", заяви Бобоков.

Той коментира и публикуваните копия от чата му с президентския съветник Пламен Узунов, от които става ясно, че бизнесменът е получил все още непубликувано съдебно решение за отмяна на заповедта за отплаване на задържания миналата година у нас либийски танкер "Бадр", около чиято собственост имаше спорове и дори предизвика дипломатически проблеми с Либия.

Бобоков не видя проблем в това, че е получил предварителна информация по случая.

Забавляваме се в тая държава

"Ми може да е имал връзки в деловодството, какъв е проблемът? Както виждате, нищо страшно не се е случило. Нали виждате, че се забавляваме в тази държава", каза той, явно препращайки към публикуваното от Борисов видео в отговор на публикувания скандален запис, на който се чува глас като неговия да коментира използването на държавни органи за разчистване на сметки.

Интереса си към случая с танкера той обясни с това, че от 10 години компанията "Приста ойл" работи с с либийската национална петролна компания "Брега" .

"Беше ни казано, че ще бъде забранен всякакъв бизнес с български компании, ако казусът не се разреши в полза на Либия. Просто исках да разбера има ли смисъл да се ходи до Либия, защото аз там имам хора, имам представители и дали има въобще има смисъл да сядаме и да се разбираме с нашите партньори", коментира Бобоков чата си с Узунов

Според него казусът бил много интересен, защото освен за бандитска държава, България скоро щяла да бъде обявена и за пиратска. "Единственият шанс на тези измамници е, че Либия все още е във война и няма кой да се занимава. Но при първи мирен договор ООН ще ни обяви за пиратска държава", заяви още той.

Разговори с либийския, не с българския президент

Бобоков допълни, че относно бизнеса си в Либерия е разговарял лично с президента на страната за концесия на пристанище там, а не с българския. Думите му са по повод коментарите, че Румен Радев е помагал за бизнеса на Бобокови, както и че братята са лобирали за назначаването на български посланик в столицата на Либерия Монровия.

"Единственият ми диалог с президентската институция е да видим в коя държава се правят посещения, за да се включим, ако имаме интерес", обясни бизнесменът.  "Практика е представители на едрия бизнес да бъдат включвани в официалните делегации при посещения на президент и премиер в чужбина. Голямата дипломация се прави от бизнеса. Лобизъм е лоша дума в България. В цивилизованите държави е страхотно нещо", уточни той.

"Бобокови се борят до дупка"

"Някой трябва да говори, страхът в страната е голям", смята още бизнесменът

"Ние сме Бобокови. Бобокови не бягат, ние се борим до дупка. Няма да мръднем от България, няма да мръднем от София. Не ни е страх от правосъдие, това трябва да го знаят всички", заяви още той.

За познанството си с хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков  Бобоков обясни, че се знаят от 1990-те години от членството им в бизнес организацията "Възраждане".

"Много добри познати сме. Ние се движим в един и същ и кръг и е нормално да се засечем, но никога не сме имали общ бизнес. Връзката ни е като двама собственици на Lamborghini. Единият притежава All Star (луксозен автомобил), другият е с трактор. Ние сме с трактора", каза още той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?