Пламен Димитров: Дошло ли е времето за синдикални лидери в законодателната власт?

Пламен Димитров, сн. БГНЕС

Трябва да се отговори на въпроса дали е дошло време за представителство на синдикални лидери в законодателната власт, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в сряда на националната конференция, посветена на 25-годишния юбилей на синдиката в НДК.

"Кой представлява политически работещият българин - всички и никой. Дошло ли е време за директно синдикално представителство в законодателната власт", коментира той.

По думите на Димитров вече има синдикални представители в местната власт и "това работи - гласът на хората се чува по-добре".

От синдиката поискаха нов регламент, който да уреди правото на стачка. "То е дадено по принцип от конституцията, но сега стачка може да се прави само срещу действия на бизнеса, но не и такива, наложени от държавата и законодателя", обясни Димитров.

"Аз срещу моя работодател нямам проблеми, имам проблем със законодателя, когато трябва да защитавам конституционните права. Как да го упражня това право като законът не ми позволява? Що така? Французи, италианци, германци, всички други могат да стачкуват, когато са накърнени техните икономически и социални интереси и го правят", заяви Димитров.

Според него доходите в България трябва да бъдат разглеждани като основен източник на растежа. Димитров постави като синдикална цел цената на труда в България до 2017 година да стане 45 на сто като дял от БВП. Средната работна заплата трябва да нараства поне с осем процента средногодишно за следващите три години, а минималната работна заплата - поне с 12 процента, "за да постигнем 500 лева минимална работна заплата в края на 2017 година", каза Димитров.

Във форума участват около 400 души, сред които цялото конгресно ръководство на КНСБ, председателите на основните членове и на регионалните структури на КНСБ и други.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?