Пламен Галев - кандидат №1 за мажоритарен депутат от Кюстендил

Пламен Галев - кандидат №1 за мажоритарен депутат от Кюстендил
Инициативен комитет внесе в РИК-Кюстендил заявление за регистрацията на Пламен Галев като независим мажоритарен кандидат за депутат. Заявлението, заведено под №1 в петък, е депозирано от седемте члена на инициативния комитет, които са предоставили и всички необходими документи, включително за внасянето на изисквания от закона депозит от 15 000 лв., заявиха от комисията.

Предстои събирането на 10 000 подписа, необходими за регистрацията на кандидата, за да може кандидатурата да бъде регистрирана в ЦИК.

Междувременно бе съобщено, че Дупнишкият районен съд е отложил делото срещу т.нар. братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов, заведено заведено от общинските съветници от "Атака" Методи Стойнев и Милен Попов. Съдебният иск бе заведен, след като Ангел Христов нарекъл двамата общинари "идиоти" в национален и в регионален ефир, а Пламен Галев е подкрепил думите му.

Галев и Христов са в ареста от края на януари по обвинения за рекет и създаване и ръководене на организирана престъпна група.

Още миналия месец адвокатът им Менко Менков обяви, че двамата дупнишки босове възнамеряват да се възползват от промените в избирателни закон, прокарани от БСП и ДПС по искане на президента, и да се кандидатират като мажоритарни кандидати за народни представители.

Обвинителният акт срещу братя Галеви все още не е внесен в съда. Към момента няма законова пречка те да се кандидатират за депутати.

Двамата босове, които са съветници на дупнишкия кмет, се радват на широка обществена подкрепа в Дупница и региона, който на практика бе под техен контрол. В тяхна защита досега бяха организирани редица подписки, в които практически участваше почти цялото население на града, а малобройните им опоненти са в изолация.

Ако Галев бъде регистриран от ЦИК като кандидат за народен представител, той получава имунитет и образуваното срещу него досъдебно производство трябва да бъде спряно. То може да бъде възобновено, ако Галев не влезе в парламента. Ако бъде избран, той ще получи депутатски имунитет. За да продължи производството срещу него, той ще трябва доброволно да се откаже от имунитета си или Народното събрание да гласува за снемането му по искане на главния прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България