След Арнолд Шварценегeр и Долф Лундгрен

Пламен Георгиев с антикорупционна иновация: "Ченге в детската градина 3"

Пламен Георгиев. Снимка: БГНЕС

Обучение за невръстни деца с антикорупционно съдържание да бъде въведено пилотно в детските градини в Перник.

Тази, меко казано, странна идея са обсъдили шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев и кметът на града Вяра Церовска.

Необичайният сюжет донякъде напомня за абсурдната комедия с Арнолд Шварценегер от 1990 г. "Ченге в детската градина", която бе продължена с втора част през 2016 г., като в главната роля влезе друг легендарен екшън актьор – Долф Лундгрен. Тогава двамата имаха сериозни проблеми с тежката престъпност, от която се наложи да бранят цяла детска градина.

Българският вариант очевидно е замислен като значително по-безобиден, но така или иначе не става ясно защо някой е на мнение, че подобно пилотно обучение е необходимо точно в детските градини в Перник. Или където и да е.

"С кмета на Перник проведохме и разговори за пилотно въвеждане на антикорупционно образование в детските градини – вероятно чрез песнички, игри и подобни похвати. Резултатите от това антикорупционно обучение ще се видят след доста години. Но виждаме, че има неразбиране в нашето общество относно понятието", опита да аргументира хрумването си Пламен Георгиев в четвъртък.

Пилотното въвеждане на антикорупционно обучение с песнички в пернишките детски градини е само част от идеята на бившия прокурор. Той вече е водил разговори в образователното министерство за въвеждане на подобен предмет след 8 клас.

"Проведохме среща с министъра на образованието във връзка с тази идея. На 10 октомври организираме кръгла маса на високо ниво, където ще поканим лектори и от България, и от чужбина, които ще изнесат лекции за антикорупционно образование. Предстои изработване на конкретни учебни материали и листовки, които да се раздадат на децата и да бъдат внедрени в обучението", каза още Георгиев, без да уточни дали сред учениците ще бъдат "внедрени" само помагала или към тях ще има и агенти под прикритие.

Просветителската дейност сред децата и младежта по проблемите на антикорупционната дейност отдавна влече шефа на КПКОНПИ. В началото на март той лансира друга подобна идея, която все пак звучеше далеч по-адекватно, доколкото се отнасяше за студенти, а не за деца на възраст от 3 до 5 години.

"Това, което работят служителите на КПКОНПИ, не се преподава в никой университет", обясни тогава Георгиев, информирайки медиите, че Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще открие специализирана магистърска програма по противодействие на корупцията.

Първоначалната идея, чието развитие засега остава неясно, бе антикорупционната тематика да стане част от образователната програма на студенти от различни специалности, като техни лектори да бъдат експерти от комисията.

Антикорупционните служители в комисията преди бяха служители на ДАНС до края на м.г., но бяха преместени по силата на промените в законодателството. Те обикновено работят под прикритие и на първите няколко акции на комисията на Георгиев се подвизаваха с маски върху лицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България